Terasa nak makan Cendol homemade? Kalau nak lebih sedap, cuba hasilkan guna cendol yang anda masak sendiri. Pasti lagi mengancam rasanya. Minum sejuk-sejuk, memang puas hati. Nak cuba? Jom lihat resipi perkongsian saudari Najwa Abd Razak. Sangat mudah.
CENDOL HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 2/3 cawan tepung beras
- 1/3 cawan tepung ubi
- 1 sudu teh air kapur
- Secubit garam
- 800ml air
- 1 mangkuk air berais
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan masa katas api sederhana hingga betul-betul kental.
2. Kemudian masukkan adunan tadi ke dalam piping bag.
3. Gunting hujung piping bag dan pici ke dalam mangkuk berisi air berais. Jika adunan panas, alas piping bag guna kain. Picit hingga adunan habis.
4. Siap! Sedia untuk dinikmati ikut citarasa. Buat cendol durian memang sedap!
Kredit resipi & foto: Najwa Abd Razak
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nikmatnya Cheesekut Puding Tiramisu Ni, Lagi Sedap Dimakan Sejuk
Siapa suka cheesekut dan puding tiramisu? Keduanya mempunyai penggemarnya. Jadi untuk puaskan hati, kita gabungkan ke dua-duanya, puas hati dapat makan dua menu dalam satu bekas.
CHEESEKUT PUDING TIRAMISU
Bahan kastard:
1 tin susu cair
1 tin air (guna tin susu)
1/2 tin susu pekat (saya kurangkan)-BELI ONLINE DI SINI
5 sudu besar tepung kastard-BELI ONLINE DI SINI
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning-BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak:
1.Campurkan semua bahan dalam kuali/periuk, kacau sebati dan tiada ketulan. Masak dan sentiasa dikacau dengan api perlahan hingga pekat dan meruap-ruap. Ketepikan.
Bahan cream cheese:
250gm cream cheese
1/2 tin susu pekat (saya kurangkan)
Cara membuat:
Putar cream cheese hingga lembut. Masukkan susu pekat, putar lagi hingga sebati.
Bahan hidangan:
1 bungkus biskut ladyfinger/marie
2 paket nescafe 3 in 1
2 cawan air panas
Milo/serbuk koko (saya campurkan)
Nestum original
Bahan tabur/hiasan/topping
Cara membuat:
1.Sudukan sedikit kastard ke dasar bekas.
2.Bancuh nescafe dengan air panas. Celupkan biskut ke dalam air nescafe. Susun biskut di atas lapisan kastard.
3.Taburkan milo/serbuk koko dengan rata di atas biskut.
4.Sudukan pula sedikit cream cheese di atas taburan milo/sebuk koko.
5.Taburkan nestum sebanyak yang disukai di atas lapisan cream cheese.
6.Ulangi langkah yang sama dari adunan kastard sehingga penuh bekas.
7.Lapisan akhir paling atas boleh dihias mengikut kreativiti masing-masing. Boleh letakkan bahan tabur seperti milo, serbuk coklat, nestum, coklat cip, biskut oreo dan buah-buahan.
8.Simpankan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 5 jam. Kemudian bolehlah dinikmati.
Kredit :norfazidagda
Ni Cara Masak Pizza Atas Kuali, Lembut & Rangup.
Kalau rumah takde oven atau pun oven rosak, boleh aje masak pizza. Gunakan kuali. Lepas masak doh,susun topping boleh tabur apa sahaja ayam, daging, sayur, seafood tapi semua itu kena dimasak dahulu.
Naik cairkan keju mesti kena letak penutup, api kena perlahan aje. Tiga hingga empat minit dah okay sebab bahan-bahan topping tu dah siap siap masak tadi kan.
Yg dah siap masak tu boleh lah tabur oregano, memang sedap melampaulah.Seratus peratus masak atas api dapur gas aje, jom semak resipi yang dihasilkan oleh Murni Ahmad ni.
PIZZA TANPA OVEN
BAHAN-BAHAN :
.
Bahan doh pizza :
- 1kg tepung gandum
- 2 cawan air suam
- 1 paket mauripan @ yis kering
- 2 sudu makan minyak masak
- 1 sudu makan gula
- Secubit garam
* Uli bahan di atas sekurangnya 5 minit
Bahan topping :
- Sos pasta tradisional-jenama bebas.
- Boleh letak macam-macam topping,
- Hot dog/ayam/cendawan butang/nanas/tomato/kejuseafood
Bahan sos :
- 3 ulas bwg putih
- 1 biji bawang besar/Holland
- 1 sudu kecik mix herbs
- 1 kiub ayam
- 2 sudu besar tomato puree
- 3 biji tomato
CARA MEMASAK :
Penyediaan topping :
1. Tumis bawang holland dan bawang, bila dah wangi bahan basah yg lain. Contoh ayam,hotdog n cendawan dan pelbagai lagi.
2. Tumis sampai masak ye,perasakan dgn garam dan lada hitam. Ketepikan.
Cara penyediaan doh :
1. Gaul tepung dgn minyak.
2. Tambah air. uli tepung sekurangnya 5 minit, bila dah tak melekat kat tangan,tutup dgn tuala,rehatkan 1 jam.
*sukatan air perlukan 2 cawan, tp 1cawan air tu,tuang mauripan dlm tu,masuk secubit gula..lps 2-3 minit,dah muncul buih2,baru campur dan uli tepung jadi doh.
.
3. Selepas satu jam,doh tadi dah naik 2x ganda. Tumbuk2 doh tu biar angin dia keluar.
.
4. Bahagi doh pd 5 bahagian atau lebih.
.
5. Bentukkan doh,bila dah elok bulat dan leper,letak atas kuali.
.
6. Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yg anda buat. Tutup dgn tudung periuk. Tak perlu letak minyak or letak lapik,masak je doh tu atas kuali
7. Kalau suka kerak pizza tu rangup,kena masak doh tu dulu sebelum isi topping.
8. Kalau suka lembut gebu mcm roti,letak topping atas doh mentah,baru masak.
9..Susun siap-siap atas kuali sebab tak perlu nak angkat2 doh tu..sbb topping tu berat..nanti berat n susah nak letak atas kuali/pan pulak. Sapukan sos dahulu baru susun topping.
.
10. Keju tu ambik masa 3-4 minit untuk cair .
Cara penyediaan sos :
1. Potong halus bawang putih dan tumis smpai naik bau..
2. Masuk bawang dan tomato yg dikisar.
3. Masak sampai pecah minyak.
4. Masukkan tomato puree
5. Tambah mix herbs dan kiub ayam
6. Perasakan dgn garam dan serbuk lada hitam
.
*nak cepat buat guna roti nan/arab..
*resepi doh ni boleh buat donut,roti dan pau..
Kredit : Murni Rahmat
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI :
https://www.rasa.my/roti-parker-house-rolls-gebu-untuk-bersahur/
Rahsia Buat Scone, Roti Bantat Yang Sedap….
Petang-petang kalau pekena scone panas-panas dengan secawan kopi memang padu sedapnya. Lebih sedap, bila secone hasil air tangan sendiri, barulah anda mendapatkan rasa scone atau roti bantat yang lemak ini secara segar dan panas . Lebih sedap kalau dibelah tengah dan disapu dengan mentega dan dilapisi jem. Tak tau macam mana nak buat, nah ini resipinya:-
SCONE
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung gandum
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 2 sudu teh cream of tartar
- 1 sudu teh garam
- 125gm mentega tanpa garam sejuk ] potong dadu
- 25gm gula kastor
- 1 biji telur | pukul
- 275gm buttermilk/susu
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah selcius.
- Ayak tepung bersama soda bikarbonat, cream of tartar, garam dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan mentega. Gunakan jari, gaulkan ke dalam tepung sehingga menjadi serbuk roti. Masukkan gula dan gaul rata.
- Ketepikan 1/3 daripada telur dan campur selebihnya dengan buttermilk dan tuang ke dalam adunan tepung dan guli menjadi doh lembap. Taburkan tepung di atas pencanai dan uli Canai setebal 2 cm.
- Bahagikan doh kepada 12 menggunakan acuan bulat dan susun atas dulang pembakar. Sapukan telur yang dicampurkan dengan sedikit susu di atas doh dan bakar selama 15 minit.
- Angkat dan sedia dinikmati bersama mentega dan jem.