Kek coklat merupakan antara kek yang disukai ramai terutamanya dalam kalangan kanak-kanak. Daripada beli di kedai, lebih baik buat sendiri di rumah. Lebih jimat kan? Apa kata kita cuba buat sendiri untuk ahli keluarga. Cuba guna resipi yang dikongsi oleh Noriza Awang Hamat ini. Mudah sahaja dan tidak memerlukan periuk pengukus pun. Boleh kukus menggunakan kuali.
KEK COKLAT KUKUS
BAHAN-BAHAN:
*Gunakan pengisar untuk mengisar bahan-bahan ini sehingga sebati
*Kisar dan ketepikan
BAHAN DIAYAK:
TOPPING COKLAT:
*Masak secara double boil
CARA PENYEDIAAN:
1. Masukkan bahan yang dikisar berselang-seli dengan tepung yang telah diayak terlebih dahulu ke dalam mangkuk.
2. Jika anda mahu lebih mudah, kisar semua di dalam pengisar sehingga sebati.
3. Kemudian, sapukan planta pada loyang terlebih dahulu dan tuang adunan yang telah dikisar sebentar tadi.
4. Panaskan air kukusan terlebih dahulu.
5. Seterusnya kukus adunan kek selama 1 jam atau sehingga masak.
Kredit resipi & foto: Noriza Awang Hamat
Nak beli FOOD STEAMER? Boleh cari DISINI. Banyak pilihan untuk anda.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official: