Daging Bakar adalah antara hidangan paling popular bila tiba musim korban. Menu ini lebih enak jika dimakan bersama sos pencicah. Terdapat pelbagai jenis sos pencicah dan salah satu yang sedap ialah Sos Thai Homemade untuk daging bakar. Kombinasi rasa pedas, masam dan manis menaikkan lagi selera. Nak cuba? Resipi perkongsian saudari Ramlah Abdul Ghani ni antara yang mudah. Cubalah.
RESIPI SOS THAI HOMEMADE UNTUK CICAH DAGING BAKAR
BAHAN-BAHAN:
Ads
2 ulas bawang putih
3 sudu makan sos ikan
3 sudu makan gula
3 biji limau kasturi – ambil jusnya
4-5 biji cili padi
1 pokok daun ketumbar – hiris halus
CARA MEMASAK: 1. Tumbuk bawang putih, cili padi dan gula hingga halus. 2. Masukkan sos ikan, jus limau kasturi dan hirisan daun ketumbar. Sebatikan. 3. Tuang sos ke dalam mangkuk dan hidangkan bersama daging bakar.
Selalunya roti jala makan dengan kuah kari, kuah durian atau sambal, kali ini RASA ingin kongsikan menu roti jalan coklat yang dicecah dengan sos coklat. Gerenti anak-anak tak tolak punya. Lagi sedap bila dalamnya tu ada inti pisang. Rugi tak cuba, tapi kalau nak cuba, ini menu resipinya ye…
.
ROTI JALA PISANG SOS COKLAT BAHAN-BAHAN:
150gm tepung gandum
20gm gula halus
15gm serbuk coklat/koko
1/8 sudu teh serbuk kulit kayu manis | jika suka
1/4 sudu teh garam halus
1 biji telur
250ml santan /susu cair
1 sudu teh pes coklat
1sudu makan mentega
INTI:
Pisang raja bulu | goreng dengan mentega hingga garing
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan kulit kecuali mentega yang dicairkan.
Kacau rata mengguna mixer atau blender, setelah sebati masukkan mentega. Kacau lagi.
Tapis dan masukkan dalam acuan roti jala.
Panaskan kuali non stick leper ukuran lebih kurang 20cm.
Jalakan adunan membentuk jaringan biarkan masak.
Letakkan pisang goreng tadi di roti jala dan gulung.
Sementara itu sediakan sos coklat dengan memasukkan susu cair, garam, gula pasir dan serbuk coklat.
Kacau hingga mendidih, kemudian masukkan coklat gelap, biarkan hingag coklat larut. Pekatkan dengan dengan tepung jagung.
Sup urat keting ini pekat kuahnya, Nak tahu apa rahsianya? Kentang penyek adalah rahsia untuk memekatkan kuah sup ini.
Ha..pernah cuba tak? Terlebih dahulu, rebus kentang itu dan lenyekkan sebelum dimasukkan ke dalam sup. Mudah je rupanya. Ikuti perkongsian resipi oleh puan Jue Jariah ini
**Bahan (#) yang dihiris dibahagi dua. Sebahagian goreng dengan 3 sudu besar minyak hingga garing. Ketepikan.
Cara memasak:
Masukkan urat keting dalam periuk, bubuh air secukupnya. Rebus urat keting hingga empuk. Masukkan tiga keping hirisan halia (untuk hilangkan baru hanyir) dan lembutkan urat keting).
Bila urat keting dah empuk, masukkan bahan-bahan yang dihiris. Masukkan juga kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih ke dalam rebusan urat keting tadi.
Masukkan kentang rebus yang telah dilenyek dulu. Ini adalah rahsia nak bagi pekat kuahnya. Masukkan pula separuh daripada daun sup sekali dengan batang serta akarnya.
Biarkan mendidih. Masukkan rempah sup dan rempah kurma. Biar dalam 15 minit. Tambah serbuk lada hitam. Biarkan mendidih kira-kira 1/2 jam.
Masukkan bahan yang digoreng tadi ke dalam periuk sup. Masukkan tomato. Perasakan dengan garam dan bahan perasa. Tutup api. Taburkan daun sup yang dicincang dan bawang goreng masa menghidang nanti.
3 sekawan (kayu manis, bunga lawang & buah pelaga) ½ sudu kecil cili kisar/serbuk cili baba’s – beli online di sini 2 sudu besar rempah kari (saya guna rempah kari sendiri, Rempah Kari Cikgu Afy) 1 cawan air masak ½ keping nisse kampung @ gula melaka – beli oline di sini 1 senduk santan Separuh biji nenas | potong dua 1 sudu kecil kerisik – beli online di sini
1. Panaskan minyak. Tumis 3 sekawan. Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biarkan sehingga wangi. Masukkan cili kisar /serbuk cili Baba’s. 2. Selepas itu, masukkan rempah kari. Biarkan sedikit garing. Guna api perlahan sahaja. Barulah masukkan air masak secawan. 3. Tunggu sehingga tumisan pecah minyak. Barulah perasakan untuk peringkat pertama.
4. Masukkan 1/2 keping nisse kampung atau gula melaka. Juga sedikit garam dan serbuk perasa jika perlu. Biarkan rasa sebati. 5. Barulah dimasukkan santan. Masukkan sedikit sahaja air kerana nanti air dari buah nanas akan keluar lagi. 6. Sementara itu, bolehlah sediakan buah nanas. Selepas dibuang kulit dan ‘mata’nya, hiris buah nanas dalam seinci lebih tebal supaya nanas tidak mudah hancur. Tak nak potong dua pun terpulang.
7. Selepas kuah pecah minyak elok, susun nanas tadi ke dalam periuk. Balik-balikkan seketika. Guna api perlahan sahaja. 8. Sesudah nanas mula masak, masukkan kerisik. Juga masukkan tambahan perasa peringkat kedua. 9. Selepas kuah memekat dan cantik, bolehlah ditutup apinya.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!