Nak buat sos Thai sendiri di rumah tapi rasanya sama seperti yang dibeli di kedai?
Boleh cuba resipi mudah daripada Nurul Mansor ini. Rasa sos ini cukup dengan pedas, manis dan masamnya. Memang sedap buat makan dengan lokching.
SOS THAI MUDAH
BAHAN-BAHAN:
4 biji cili besar* – beli online di sini
1 genggam cili padi merah & hijau* – beli online di sini
6 ulas bawang putih* – beli online di sini
1 cawan gula – beli online di sini
1 cawan cuka – beli online di sini
1 sudu kecil garam – beli online di sini
TONTON Nasi Dagang Kelantan & Gulai Udang Diraja | Dapur Rasa Live
TONTON Lasagna Goreng Bersama Sos Cendawan | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Kisar bahan bertanda *. Kemudian, masukkan semua ke dalam kuali. Kacau berterusan hingga mendidih. Perlahankan api.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
2. Kemudian, masukkan air bancuhan tepung ubi (dalam 1 sudu). Kacau lagi supaya tepung tidak berketul.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
*tepung ubi 1 sudu je. Air bancuh ikut suka, janji lebur. Jangan masuk serbuk tepung dalam sos. Nanti berketul.
Kredit resipi: Nurul Mansor
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: