Cara Mudah Buat Sosej Homemade Ikut Resipi Ni, Takda Bahan Pengawet Pun.

Share

Cara mudah buat sosej homemade guna bahan segar dan paling penting tak perlu bahan pengawet. Sesuai untuk hidangan sekeluarga dan anak kecil. Jika kamu seorang ibu bekerjaya, resipi ini sangat sesuai dibuat untuk simpanan waktu-waktu kecemasan kerana ianya sudah cukup berkhasiat. Selamat mencuba.

SOSEJ HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • Sebiji ubi kentang
  • 4-5 ketul dada ayam
  • 2 biji telur
  • Apa2 sayuran ( saya letak lobak & brokoli)
  • Sebiji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • Sedikit lada sulah, lada hitam ( ikut rasa)
  • Garam
  • Tepung ubi 4 sudu dibancuh dengan setengah cawan air

CARA MEMASAK:

1.Campurkan kesemua bahan dan blendkan


2.Masukkan bahan bahan tadi kedalam plastik aiskrim.
3. Plastik aiskrim diikat kiri dan kanan.


4. Kemudian rebuskan dalam 5-8 minit & toskan.


5. Biarkan sejuk seketika (suhu bilik)


6. Goreng jika nak makan, selebihnya bole simpan dalam peti 😋

 

Kredit resipi: Bintu Suffyan

Published by
Mastura Abu Kassim