Rasa kongsikan resipi dari Jemah Jematul Adawiyah
buat Cream Puff 3G Gebu, Gemok dan Gendut. Caranya sangat senang dan mudah, yang puan-puan boleh cuba.
BAHAN-BAHAN:
Bhn yg bertanda * Masak dlm kuali smpai marjerin cair
*Kalau oven cepat panas turunkan suhu jaa
CARA MEMASAK:
Kacau sebati smpai jadi mcm ni
Bila dah x melekat kt kuali dah bole tutup api.. terus alihkan ke dlm bekas lain
Rehatkn sat adunan biar hilang haba panas dulu.. bila dh suam2 kuku masukkn creamy vanilla 1sudu kecik
Kendian masuk kn teloq satu per satuuuu.. 😃
Rupa adunan selepas dimasukkan telur. Td dh buh tp terdelete kot.
Teloq kena masukkan satu persatu nohhh.. klau contoh resepi 4bj teloq.. masukkan 3 bj dulu tgk keadaan doh klau elok mcm ni tayah tmbah dh teloq. Klau agak kental pecah kn teloq dlm bks lain pastu godak skit tmbah ke dlm adunan skit2.. tutup mixer tadaaaa bule transfer masuk piping bag dah..
Masukkan dlm piping bag pastu paip ke dulang . Sblm tu panaskan oven 10-15minit suhu 180cc. Terpulang oven msg la nohhh
Sblm bakaq renjis2 dipilis sket dgn ayaq sejuk.. muncung2 cp tu penyekkan sket dgn jari.
Nahhh siap masak.. bagi sejukkk dah boleh paipkan special custard cream.
Simpan di peti ais. Sedap dimakan ketika sejuk.
Kredit resipi: Jemah Jematul Adawiyah
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.
Kredit resipi: Azlita masam manis