Suka makan Apam Tokyo? Resipi perkongsian saudari Ain Afiqah Rafar ni antara yang boleh dicuba. Nanti bolehlah buat sendiri secara homemade. Lagipun tak semua pasar malam ada jual kuih sedap ni kan. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Sekali cuba pasti puas hati.
RESIPI APAM TOKYO HOMEMADE
BAHAN KULIT:
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang.
2. Dalam bekas lain, satukan bahan-bahan kering seperti tepung. Ayak.
3. Kemudian masukkan susu dan air. Kacau sebati dan barulah masukkan telur yang dipukul kembang tadi.
4. Sebatikan dan akhir sekali tuang majerin cair dan garam. Kacau sebati.
5. Tuang sedikit adunan dalam kuali tahan lekat. Bila kulit kelihatan masak, sudukan inti. Lipat dan angkat.
BAHAN INTI KASTARD:
1/2 cawan gula – boleh kurang jika tak suka manis
CARA MEMASAK:
1. Masak semua bahan dia atas sehingga pekat dan likat. Sentiasa kacau untuk elak inti kastard hangit. Padamkan api.
2. Pastikan inti kastard tadi disejukkan dan pekat likat. Seelokknya buat inti lebih awal sebelum buat kulit.
TIP MEMASAK:
1. Pastikan inti kastard betul-betul pekat.
2. Letak inti semasa kulit masih di dalam kuali supaya bila dikepit, ia akan melekat. Jika kulit sejuk, kulit tidak akan melekat sempurna.
Kredit resipi & foto: Ain Afiqah Rafar