Kuih Topi @ Cucur Topi. Salah satu kuih tradisional yang digemari ramai. Lebih terkenal di negeri Pantai Timur seperti di Kelantan dan Terengganu. Jika di kawasan lain, ada yang panggil kuih ni dengan nama Cucur Jawa. Bagi yang dah lama teringin nak makan kuih ni tapi tak ada yang jual, nah…cubalah buat sendiri. Mudah je.

RESIPI KUIH CUCUR TOPI

Cara Mudah Masak Kuih Cucur Topi Hanya Guna 4 Bahan.

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 1 cawan gandum
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula – kurangkan jumlah jika kurang gemar manis
  • 1 cawan air
  • Secubit garam

CARA MEMASAK:

1. Masukkan semua bahan ke dalam satu bekas. Bancuh sampai cair, sebati dan tidak berketul. Biarkan adunan seketika.

2. Panaskan minyak dalam kuali ( kuantiti sedang-sedang sahaja).

Cara Mudah Masak Kuih Cucur Topi Hanya Guna 4 Bahan.

3. Sendukkan sedikit adunan tepung tadi ke dalam kuali. Masak menggunakan api sederhana. Kena pandai adjust suhu api.

Ads

Cara Mudah Masak Kuih Cucur Topi Hanya Guna 4 Bahan.

4. Goreng kuih seperti menggoreng telur. Jangan biarkan kuih hangit. Bila terbalikkan, kuih akan gelembung seperti topi.

Cara Mudah Masak Kuih Cucur Topi Hanya Guna 4 Bahan.

Ads

5. Angkat dan toskan minyak. Ulang langkah hingga adunan habis.

6. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: HuDa Seman

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI