Roti benggali homemade memang berbeza dengan yang dibeli. Bila buat sendiri ni memang lagi sedap. Macam yang biasa kita beli dan makan waktu kecil-kecil dulu. Homemade dan bukan buatan mesin. Kini anda pun boleh hasilkan sendiri roti ni. Alangkah bangga jika dapat membuat sendiri roti benggali pada keluarga tercinta. Rasa puas kerana roti dibuat segar, rasa dan kualiti terjamin. Memang sedap!

 

Ads

RESIPI ROTI BENGGALI HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 1000gm tepung high protein
  • 80gm gula
  • 50gm susu tepung
  • 12gm yis
  • 10gm bread improver
  • 2 biji kuning telur
  • 550gm air
  • 18gm marjerin
  • 10gm garam

CARA MEMASAK:

Ads
  1. Satukan kesemua bahan ke dalam mesin penguli dan uli selama 20 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
  2. Bahagikan kepada empat doh kecil. Gulung doh seperti membuat kek gulung.
  3. Sapu marjerin pada keseluruhan loyang dan susun doh-doh tadi. Biarkan seketika supaya doh naik sekali lagi.
  4. Bakar di dalam oven pada suhu 170C selama 45 minit atau hingga bahagian atas roti keperangan.
  5. Keluarkan, sejukkan diatas redai  dan sedia dinikmati.

Info chef: Enak dimakan bersama mentega dan kaya atau dimakan begitu sahaja.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI