Roti benggali homemade memang berbeza dengan yang dibeli. Bila buat sendiri ni memang lagi sedap. Macam yang biasa kita beli dan makan waktu kecil-kecil dulu. Homemade dan bukan buatan mesin. Kini anda pun boleh hasilkan sendiri roti ni. Alangkah bangga jika dapat membuat sendiri roti benggali pada keluarga tercinta. Rasa puas kerana roti dibuat segar, rasa dan kualiti terjamin. Memang sedap!
RESIPI ROTI BENGGALI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1000gm tepung high protein
- 80gm gula
- 50gm susu tepung
- 12gm yis
- 10gm bread improver
- 2 biji kuning telur
- 550gm air
- 18gm marjerin
- 10gm garam
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan ke dalam mesin penguli dan uli selama 20 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan kepada empat doh kecil. Gulung doh seperti membuat kek gulung.
- Sapu marjerin pada keseluruhan loyang dan susun doh-doh tadi. Biarkan seketika supaya doh naik sekali lagi.
- Bakar di dalam oven pada suhu 170C selama 45 minit atau hingga bahagian atas roti keperangan.
- Keluarkan, sejukkan diatas redai dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama mentega dan kaya atau dimakan begitu sahaja.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Apam Keju & Risoles Daging Sosej Berkeju, Kenyang Sampai Ke Petang
Nak memasak, jom cari resipi yang tak banyak bahan ramuannya. Dapat jimat barang runcit dan bahan di dapur.
Cubalah resipi yang mengenyangkan perut hingga ke petang. Jom semak dua resipi Apam Keju dari Eiyjan Aziean dan Risoles Daging Sosej Berkeju dari Asmawaty N Sofian
Mesti anak-anak suka, ajak dia orang tolong kat dapur.Sementara banyak masa di rumah, inilah masa terbaik mengajar anak memasak kan.
APAM KEJU
BAHAN-BAHAN :
2biji telur gred A atau B
1cawan gula
1sudu kecil ovelete
1cawan susu cair
2 keping keju cheddar
2 cawan tepung naik sendiri
2sudu kecil esen vanilla
*masak susu cair dan keju cheddardgn api sederhana hingga keju larut. Ketepikan
CARA MEMASAK :
1. Pukul gula telur ovelete dan esen vanila hingga putih gebu.
2. Masukan susu cair yg dimasak bersama keju tadi, baru masukkan tepung. Ayak tepung dulu yer.gaul rata.
3. Boleh masukan dlm cawan saya guna sudu jer.
4. Kukus api sederhana 8-9 minit.. pstikan air kukusan mendidih dahulu.. selamat mencuba..
Kredit : eiyjan aziean
RISOLES DAGING SOSEJ BERKEJU
BAHAN-BAHAN :
300gm daging
100gm serbuk Roti
2 biji telur
1 biji kentang
5 batang sosej
6 keping kulit popiah
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit serbuk perasa
Mozzarela Cheese (diparut)
CARA MEMASAK :
1. Rebus kentang terlebih dahulu. tetap jangan sampai terlalu lama (takut lembik sangat nanti). Anggaran dalam 5 minit sahaja.
2. Potong kentang, sosej kepada bentuk yang di ingini. panaskan kuali dan tumis bahan-bahan tersebut. Letakkan sedikit lada hitam, garam & serbuk perasa.
3. Letakkan kulit popiah diatas pinggan. Lepas itu letak daging & sosej yang ditumis tadi di atas kulit popiah. Buat dalam keadaan memanjang. Taburkan mozzarela cheese ikut kemahuan anda. Lipat dan gulung risoles itu
4. Salut risoles itu dengan telur yang telah dipukul dan lumurkan ia di serbuk roti
5. Goreng dalam 2-3minit sahaja. Pastikan api dapur dalam keadaan sederhana supaya ianya tidak hitam.
6. Siap untuk dimakan
Resepi : Asmawaty N Sofian
pages Warisan Network
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
Roti Kukus Sosej Cheese, Hidangan Untuk Seisi Keluarga
Anak-anak pasti suka jika disediakan roti kukus sosej untuk hidangan minum petang. Ditambah pula dengan cheese, lagi berselera dibuatnya. Boleh sediakan menu ini untuk hidangan minum petang.
RESIPI ROTI KUKUS SOSEJ CHEESE
BAHAN-BAHAN:
- Roti
- Sosej
- Cheddar cheese
- Mayonis
- Sos cili (boleh tambah kalau nak)
CARA PENYEDIAAN:
1. Rebus sosej dan toskan.
2. Ambil roti, belah tengah dan sapukan mayonis di dalam. (Kalau suka sos, boleh sapu sekali atau letak lepas masak)
3. Sumbatkan sosej tadi pada bahagian tengah.
4. Kerat kepingan cheese menjadi beberapa bahagian.
5. Lapiskan kepingan cheese di atas sosej.
6. Panaskan air dalam periuk, kukus sehingga mendidih.
7. Susun roti di atas periuk dan pastikan air betul-betul menggelegak dan periuk berwap.
8. Tutup tudung periuk dan kecilkan api.
9. Kukus selama 2 minit (maksimum) atau sehingga cheese cair, roti panas dan lembut.
Jika anda mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.
Sumber: Asmawaty N Sofian via Sirap Limau
Artikel menarik yang boleh dibaca:
Resipi yang boleh dicuba:
5 Resipi Roti Lembut & Gebu Tanpa ‘Bread Maker’ & Bakar Guna Oven Biasa Je.
Alangkah bangga jika dapat membuat sendiri pelbagai jenis roti untuk dijamu pada keluarga tercinta. Rasa puas kerana roti dibuat segar, rasa dan kualiti terjamin. Anda juga boleh menjimatkan kos lebih-lebih lagi jika memiliki ahli keluarga yang ramai. Dikongsi lima jenis roti lagi untuk anda cuba buat sendiri. Selamat mencuba!
1. ROTI BENGGALI
BAHAN-BAHAN:
- 1000gm tepung high protein
- 80gm gula
- 50gm susu tepung
- 12gm yis
- 10gm bread improver
- 2 biji kuning telur
- 550gm air
- 18gm marjerin
- 100gm garam
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan ke dalam penguli dan uli selama 20 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan kepada empat doh kecil. Gulung doh seperti membuat kek gulung.
- Susun keempat-empat doh tadi di dalam loyang. Guna loyang bertutup.
- Sapu marjerin pada keseluruhan loyang termasuk penutup.
- Bakar di dalam oven pada suhu 170C selama 45 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama mentega dan kaya atau dimakan begitu sahaja.
2. CINNAMON ROLL
BAHAN A:
- 250gm tepung roti
- 20gm gula
- 1 sudu makan susu tepung
- 1 biji kuning telur
- 4gm yis
- 15gm marjerin
- ½ sudu teh garam
- 100ml air
BAHAN B (FILLING):
- 3gm serbuk kulit kayu manis
- 50gm gula perang
- 20gm mentega
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk penguli dan uli selama 30 minit. Adun hingga menjadi doh.
- Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Canaikan doh menjadi bentuk segi empat. Sapu adunan dengan mentega, gula perang dan serbuk kayu manis di atas doh.
- Gulung dan kemaskan hujungnya dengan disapu dengan sedikit air pada doh agar ia melekat.
- Potong sebanyak 12 gulung sama saiz.
- Susun di dalam loyang yang telah dilengser marjerin. Ketepikan dan biarkan dalam 30 minit sehingga doh naik lagi sekali ganda.
- Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar doh terlebih selama 20 minit.
- Keluarkan sedia untuk dinikmati.
Info chef: Boleh bentukkan roti mengikut kesukaan masing-masing.
3. ROTI KEK
BAHAN ROTI:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur saiz A
- ¼ cawan mentega
BAHAN A:
- 4 biji kuning telur
- 20gm gula kastor
- ½ sudu teh esen vanila
( Pukul semua bahan A sehingga ringan dan gebu)
BAHAN B:
- 4 biji putih telur
- 80gm gula
( Dalam bekas berasingan, putar putih telur hingga kembang. Tambah gula dan putar lagi hingga kaku (jika diterbalikkan putih telur tidak jatuh)
BAHAN C:
- 110gm tepung gandum
- 70gm mentega
BAHAN LAIN:
- Pewarna merah dan hijau
CARA MEMASAK:
- Untuk membuat doh roti; Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar. Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu sehingga doh naik dua kali ganda. Ketepikan.
- Untuk membuat adunan kek; Masukkan adunan Bahan B ke dalam adunan Bahan A, kacau rata dengan menggunakan kaedah kaup balik.
- Ayak tepung dan masukkan ke dalam adunan tadi (kaup rata).
- Masukkan minyak dan kacau rata menggunakan kaedah kaup balik. Bahagikan kepada dua bahagian dan warnakan satu bahagian dengan merah dan satu bahagian dengan warna hijau.
- Tuang adunan kek yang telah siap tadi ke atas roti yang telah naik tadi, berselang seli warna merah dan hijau.
- Bakar pada suhu 180C selama 25 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh gantikan tepung gandum (bahan C) dengan tepung kek.
4. ROTI PAUN MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur saiz A
- ¼ cawan mentega
CARA MEMASAK:
- Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
- Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan begitu saja kerana rasanya yang manis dan lemak.
5. ROTI PAUN KELADI
BAHAN-BAHAN:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- 2 sudu makan pes keladi
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur (saiz A)
- ¼ cawan mentega
- Sedikit cucu cair untuk sapuan
CARA MEMASAK:
- Campurkan yis, pes keladi dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
- Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda. Gris susu cair di atas permukaan doh.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Pes pandan yang berwarna hijau membuatkan warna roti ini lebih menarik.