Roti Puri homemade ni memang sesuai jika dijadikan hidangan sarapan keluarga. Cicah dengan lebihan gulai atau kari, memang layan. Nampak susah tapi rupanya sangatlah mudah resipi perkongsian saudari Aien Ismail ni. Bahan-bahannya pun ringkas je. Sekali cuba, pasti puas hati. Jom lihat bahan serta cara-cara pembuatannya.
ROTI PURI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan tepung gandum
- 6 sudu makan minyak masak
- 2 sudu makan gula
- 2 sudu makan yis
- 2 sudu teh garam
- 1 cawan air panas
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum, minyak masak, gula, yis dan garam dalam bekas. Gaul hingga sebati dan berderai.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga tidak melekat. Jika doh keras, tambah sedikit air masak.
3. Bila siap diuli, bulat-bulatkan doh sebesar bola pingpong. Perap dalam 15 minit.
4. Ambil doh dan gelek nipis. Lakukan hingga habis.
5. Panaskan minyak masak dan masukkan sekeping doh. Simbah minyak diatas doh supaya menjadi kembung.
https://www.facebook.com/nora.aien.35/videos/2248414258564435/
6. Bila roti kekuningan, angkat dan sedia untuk dinikmati dengan kuah kari atau lain-lain ikut citarasa.
INFO: Jika doh terlalu banyak dan tak habis dimasak sekaligus, boleh letak doh dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk.
Kredit resipi & foto: Aien Ismail
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
6 Pilihan Roti Pelbagai Rasa Yang Enak Gebu
Roti bun panas gebu gabas dari oven memang nikmat bila dimakan. Nak roti gebu ni teknik uli kena betul, dan kena dibiarkan rehat untuk naik sempurna. Yis pula kena segar, barulah roti naik mengembang.
Ni 6 idea bun diperbuat daripada serunding ayam, kacang merah, butterscotch, hirisan ayam, keju dan sose. Perrgh memang terbaiklah koleksi roti bun ni.
1. ROTI SERUNDING AYAM
BAHAN-BAHAN (ROTI):
- 250gm tepung high protein
- 7gm yis
- 10gm shortening
- 10gm bread softener
- 5gm garam
- 10gm gula
- 80ml air
- 10gm susu tepung
- 300gm chicken floss (bahan inti)
BAHAN SAPUAN PADA ROTI:
- 1 sudu makan susu cair
- 1 biji kuning telur
CARA MEMASAK:
1. Campurkan kesemua bahan untuk roti kecuali chicken floss. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
3. Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
4. Taburkan chicken floss di atas doh. Gulung doh dan potong sepanjang 3 inci.
5. Ambil loyang dan oleskan sedikit mentega. Susun doh-doh yang telah dipotong tadi. Biarkan seketika hingga roti tadi mengembang.
6. Untuk membuat sapuan di atas roti; satukan susu cair dan kuning telur dan kacau sekata. Sebelum bakar, sapu sedikit campuran kuning telur dan susu cair tadi pada bahagian atas roti.
7. Bakar selama 15 minit pada suhu 170C (bergantung pada oven masing-masing).
8. Keluarkan dan sedia dinikmati panas-panas.
Saiz hidangan: 3-4 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Lemak roti dan chicken floss yang seimbang
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos: RM14
Info chef: Sapuan pada roti adalah untuk mencantikkan roti setelah dibakar nanti.
2. ROTI KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN (ROTI):
- 250gm tepung high protein
- 7gm yis
- 10gm shortening
- 10gm bread softener
- 5gm garam
- 10gm gula
- 80ml air
- 10gm susu tepung
BAHAN-BAHAN (INTI):
- 150gm kacang merah | direndam
- 100gm gula pasir
- 20ml minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Rebus kacang merah yang telah direndam tadi sehingga hancur (lembut)
2. Masukkan gula dan minyak masak. Tutup api dan sejukkan. Ketepikan.
3. Campurkan kesemua bahan untuk roti. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
4. Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
5. Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
6. Bulatkan inti kacang merah tadi sekitar 40gm setiap satu.
7. Ambil doh roti kira-kira 50gm setiap satu dan masukkan inti kacang merah ke dalam doh roti. Canai memanjang dan toreh memanjang pada doh tadi.
8. Kemudian gulung dan letakkan di atas loyang. Ulangi langkah hingga selesai.
9. Biarkan seketika sehingga doh mengembang sekata.
10. Sapukan kuning telur di atas permukaan roti dan tabur bijan sebagai hiasan jika mahu.
11. Bakar selama 10 minit dalam suhu 170C.
12. .Angkat dan sedia dinikmati.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan: Keenakan inti kacang merah
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Rebus dan bakar
Anggaran kos: RM13
Info chef: Jika mahu inti kacang merah lebih manis, boleh tambah lebih gula.
3. ROTI BUTTERSCOTCH DWI WARNA
BAHAN-BAHAN:
Bahan roti :
- 250gm tepung high protein
- 7gm yis
- 10gm shortening
- 10gm bread softener
- 5gm garam
- 10gm gula
- 80ml air
- 10gm susu tepung
Sedikit pewarna ungu
BAHAN UNTUK BUTTERSCOTCH:
- 200ml krim putar
- 150gm gula perang
- 10gm mentega
1. Campurkan kesemua bahan untuk roti. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
3. Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
4. Bahagikan doh roti kepada dua bahagian. Warnakan ungu pada satu bahagian.
5. Masukkan adunan berwarna ke dalam adunan tanpa warna. Leperkan setebal 1 inci. Kemudian gunting tetapi jangan sampai putus untuk mendapatkan bentuk roti.
6. Setelah doh roti kembang, bakar roti selama 10 minit pada suhu 170C.
7. Angkat dan keluarkan. Sapukan mentega pada bahagian atas roti yang panas. Ketepikan.
8. Untuk membuat sos butterscotch; cairkan gula perang, perlahankan api. Masukkan krim putar ke dalam gula perang tadi. Kacau sebati, dan tutup api. Kemudian masukkan mentega.
9. Sedia dihidangkan bersama roti.
Saiz hidangan: 3–5 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Sos butterscotch yang sedap
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Reneh dan bakar
Anggaran kos: RM15
Info chef: Anda boleh gunakan pewarna yang anda sukai.
4. ROTI KEJU
BAHAN-BAHAN
(ROTI):
- 250gm tepung high protein
- 7gm yis
- 10gm shortening
- 10gm bread softener
- 5gm garam
- 10gm gula
- 80ml air
- 10gm susu tepung
- 4 keping keju
- 1 biji kuning telur | sapu di atas roti
CARA MEMASAK:
1. Campurkan kesemua bahan untuk roti kecuali kepingan keju. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
3. Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
4. Bahagikan doh kepada 50gram setiap satu.
5. Setelah itu, lipat kepingan keju kepada empat. Masukkan keju ke tengah-tengah roti.
6.Leperkan setebal ½ inci dan letakkan ke dalam acuan yang telah dilapik kertas kek cawan. Ulangi langkah hingga doh selesai.
7. Biarkan doh mengembang. Sapu kuning telur pada doh roti dan bakar selama 10 minit dalam suhu 170C.
8. Keluarkan dan sedia dihidangkan panas.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Lemak keju
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos: RM10
Info chef: Boleh tambah lebih keju jika suka.
5. CHICKEN SLICE ROSE
BAHAN-BAHAN (ROTI):
- 250gm tepung high protein
- 7gm yis
- 10gm shortening
- 10gm bread softener
- 5gm garam
- 10gm gula
- 80ml air
- 10gm susu tepung
- Kepingan ayam secukupnya | potong bentuk tiga segi
- Sedikit mentega
- 1 biji kuning telur | sapu di atas roti
CARA MEMASAK:
1. Campurkan kesemua bahan untuk roti kecuali kepingan keju. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
3. Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
4. Bahagikan adunan kepada 30gram setiap satu.
5. Gentel doh tadi jadi memanjang dan lebar 1 inci. Susun lima kepingan kecil kepingan ayam tadi di atas doh.
6. Lipat doh dan susun di dalam loyang yang telah dioles sedikit mentega.
7. Ulangi langkah hingga selesai.
8. Biarkan doh mengembang dan sapu kuning telur dan bakar selama 10 minit dalam suhu 170C.
9. Keluarkan dan sedia dihidangkan.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Kepingan ayam tambah kesedapan roti
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos: RM13
Info chef: Enak dimakan bersama sos cili atau sos tomato.
6. BAN SOSEJ
BAHAN-BAHAN (ROTI):
- 250gm tepung high protein
- 7gm yis
- 10gm shortening
- 10gm bread softener
- 5gm garam
- 10gm gula
- 80ml air
- 10gm susu tepung
UNTUK ANYAMAN:
2 batang sosej | belah tiga
UNTUK SAPUAN DI ATAS ROTI:
- 1 biji kuning telur
- Sedikit mentega
- Sedikit serbuk oregano
CARA MEMASAK:
1. Campurkan kesemua bahan untuk roti kecuali kepingan keju. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
3. Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
4. Toreh doh kepada tujuh bahagian. Sulam sosej seperti membuat anyaman.
5. Biarkan doh mengembang. Sapukan kuning telur di atasnya dan tabur sedikit serbuk oregano di atasnya.
6. Bakar selama 15 minit dengan suhu 170C.
7. Keluarkan dari oven dan sapukan sedikit mentega. Sedia dinikmati.
Saiz hidangan: 3-4 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Rasa lemak roti dan keenakan sosej
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos: RM13
Info chef: Anda boleh sosej ayam atau roti mengikut kesukaan masing-masing.
Resipi: Terima kasih Nor Azizah Ghazali, Shah Alam Selangor.
Wah! Puan Sharifah Tak Kedekut Kongsi 5 Resipi Roti Gebu & Sedap.
Roti makan panas-panas, memang sedap. Ada pulak air kopi memang layan. Masalahnya susah nak dapat roti panas, kecuali buat sendiri. Kalau nak buat sendiri tak ada masalah sebab Puan Sharifah bermurah hati share lima resipi roti yang jadi pilihan ramai pelanggannya dengan anda semua.
Apa tunggu lagi cuti hujung minggu ni, kita buat roti sebagai hidangan minum petang keluaraga atau sebagai bekal keluar berkelah dengan bersama.
BAN OREO CRUMBLE
BAHAN A:
- 500gm tepung high protein
- 80gm gula
- 30gm susu tepung
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 11gm yis
- 1 biji kuning telur
- 150gm air
- 100gm ais
- 60gm marjerin
- Secubit garam
BAHAN B (TOPPING):
- 25gm mentega
- 100gm tepung gandum
- 20gm gula kasar
- 30gm Oreo
*Campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti. Tabur di atas doh sebelum bakar.
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A ke dalam penguli dan uli selama 30 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan dan bentukkan doh kepada 55gm setiap satu dan letakkan di dalam acuan kertas. Biar doh naik dua kali ganda.
- Tabur campuran crumble oreo tadi di bahagian atas doh roti.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
BAN CHICKEN FLOSS
BAHAN A:
- 500gm tepung high protein
- 80gm gula
- 30gm susu tepung
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 11gm yis
- 1 biji kuning telur
- 150gm air
- 100gm ais
- 60gm marjerin
- Secubit garam
BAHAN B (TOPPING):
- Chicken floss (serunding ayam) secukupnya
- Sos cili secukupnya
- Mayones secukupnya
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk penguli dan uli selama 30 minit. Adun hingga menjadi doh.
- Bahagikan doh kepada 60gram setiap satu. Bentukkan doh bujur memanjang dan letak di dalam acuan kertas. Biarkan doh naik sehingga dua kali ganda.
- Bakar doh terlebih dahulu pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan paip sos cili dan mayones pada permukaan atas roti. Akhir sekali tabur ‘chicken floss’.
- Sedia untuk dinikmati.
BAN TUNA
BAHAN A:
- 500gm tepung high protein
- 80gm gula
- 30gm susu tepung
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 11gm yis
- 1 biji kuning telur
- 150gm air
- 100gm ais
- 60gm marjerin
- Secubit garam
BAHAN B (TOPPING):
- 1 tin tuna
- Cili merah dan daun bawang secukupnya | racik halus
- Sedikit susu cair untuk sapuan
CARA MEMASAK:
- Untuk membuat topping; hancurkan tuna dan masukkan cili merah dan daun bawang yang telah diracik. Gaul sebati. Ketepikan.
- Untuk membuat doh; satukan kesemua bahan A ke dalam penguli dan uli selama 30 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Timbang doh kepada 55gm setiap satu dan bulatkan doh. Bentukkan doh menjadi segi tiga.
- Sapukan topping di bahagian atasnya. Biarkan doh naik dua kali ganda. Satukan susu cair pada bahagian atas topping tuna tadi.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
BAN VANILLA CRUMBLE
BAHAN A:
- 500gm tepung high protein
- 80gm gula
- 30gm susu tepung
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 11gm yis
- 1 biji kuning telur
- 150gm air
- 100gm ais
- 60gm marjerin
- Secubit garam
BAHAN B (TOPPING):
- 50gm mentega
- 100gm tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanila
- 30gm gula pasir
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A ke dalam penguli dan uli selama 30 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan dan bentukkan doh kepada 55gm setiap satu dan letakkan di dalam acuan kertas. Biar doh naik dua kali ganda.
- Tabur campuran crumble vanilla tadi di bahagian atas doh roti.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
BAN PANDAN
BAHAN A:
- 500gm tepung high protein
- 80gm gula
- 30gm susu tepung
- 1 sudu teh bread improver
- 1 sudu teh bread softener
- 11gm yis
- 1 biji kuning telur
- 150gm air
- 100gm ais
- 60gm marjerin
- 2 sudu makan pes pandan
- Secubit garam
- Sedikit susu cair untuk sapuan
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A ke dalam penguli dan uli selama 30 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan dan bentukkan doh kepada 60gram setiap satu dan bulatkan doh. Rehatkan doh yang dibulatkan sehingga kembang dua kali ganda.
- Sapukan permukaan doh dengan susu cair.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Sup Cendawan Ala Pizza Hut & Roti Bawang Putih, Mudah dan Sedapnya.
Roti Bawang Putih memang sedap bila dipadankan dengan Sup Cendawan Berkrim. Buat hidangan Tengah Malam (supper) mahupun dimakan sarapan memang mantaplaa. Super jiimat dan super sedap.
Kalau badan terasa nak demam atau hilang selera makan, dua sajian ni memang gerenti tak tolaklah. Sungguh membuka selera. Jom semak resipi yang dikongsikan oleh Yatie Yusof ini yang biasa memasaknya apabila diminta anak-anak bila demam dan tak berselera makan nasi.
MUSHROOM SOUP ALA PIZZA HUT
BAHAN-BAHAN :
- 300ml air
- 500ml susu segar
- 1-2 kiub ayam
- 1/2 sudu teh daun parsley
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu makan mentega
- 1 tin cendawan butang | potong hiris @ cincang)
- Sedikit serbuk perasa | jika suka
CARA MEMASAK :
- Masukkan air dan susu segar dalam periuk. Masak hingga mendidih
- Kemudian masukkan kiub ayam.
- Kacau 2 hingga 3 minit dan masukkan lada hitam dan cendawan, kacau lagi dalam 15 minit.
- Masukkan daun parsli, mentega, garam dan kacau lagi dalam 10 minit.
- Tepung dibancuh dengan air dan kacau supaya tidak berketul , kemudian tapiskan dalam periuk.
- Kacau sebati sup sampai menjadi pekat, reneh agak lama supaya masak sempurna.
GARLIC BREAD
BAHAN-BAHAN :
- Roti Perancis | dihiris (boleh juga guna roti biasa)
- 2 sudu makan mentega
- Secubit daun parsli
- 1 ulas bawang putih bakar sekejap | ditumbuk halus
CARA MEMASAK :
- Campur semua bahan dan sapukan atas roti.Letak atas kuali leper masak hingga garing dan keperangan.
- Hidangkan bersama sup cendawan.
Sumber : FB Masak Apa Hari Ni (MAHN)