
Kalau terasa nak buat cucur yang sedap selain cucur bilis, jom buat cucur cheese. Senang sangat ni. Bahan pun tak banyak nak guna. Cuma 5 bahan je untuk buat cucur cheese ni tau.
CUCUR CHEESE PANAS VIRAL
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan air panas
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Cheese
Cara membuat
1. Adunkan tepung dengan air panas, gula dan garam sampai sebati atau pejal. Jangan lembik.
2. Bulatkan dan leperkan. Letak cheese di tengah dan tutup kembali.
3. Goreng dengan api sederhana. Angkat.
Info
Boleh tambah bahan lain ikut cita rasa misalnya lobak merah dan bawang.
Selamat mencuba!
Resipi oleh Eddy Rusdi dari Telegram KakiMakan Channel
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Apam Berkuah Terengganu. Penuh Rasa Lemak Berempah

Isi Kandungan
ToggleResipi apam berkuah Terengganu. Apam yang dimakan dengan kuah yang berempah dengan rasa lemak santannya. Memang sedap.
Pernah makan? Satu lagi kuih tradisi orang lama di Terengganu yang jarang dapat jumpa sekarang. Boleh buat sendiri lagi puas hati. Ikut resipi yang dikongsikan oleh Encik Muliadi Ramli ini.
Resipi Apam Berkuah Terengganu
Bahan-bahan Apam:
Bahan A:
2 sudu besar gula merah – boleh beli online di sini
1 ½ cawan air
2 sudu besar gula putih – boleh beli online di sini
1 keping nisang besar – boleh beli online di sini
3 helai daun pandan (optional)
**Masak semua bahan di atas hingga cair.
Bahan B:
11gm yis mauripan (1 pek) – boleh beli online di sini
1/2 cawan air
1 sudu besar gula – boleh beli online di sini
**Masukkan yis bersama gula dan air. Kacau rata. Tunggu dalam10 minit hingga yis mengembang.
Bahan C:
220gm tepung gandum – boleh beli online di sini
150gm pisang (kisar halus)
220gm tepung beras – boleh beli online di sini
Resipi Kuah:
Bahan Kisar Halus:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah – boleh beli online di sini
1 inci lengkuas – boleh beli online di sini
½ inci halia – boleh beli online di sini
Setengah inci kunyit – boleh beli online di sini
Bahan Tumbuk:
2 sudu kecil ketumbar (disangai)
1 sudu kecil jintan manis ( disangai terlebih dahulu) – boleh beli online di sini
2 sudu kecil lada hitam – boleh beli online di sini
3 ekor ikan selayang 3 ekor ( direbus dan diambil isi)
1 sudu kecil rempah masak cap ros (optional)
Sekotak kecil santan
1 sudu kecil kerisik – boleh beli online di sini
Nisang secukup rasa – boleh beli online di sini
1 sudu besar kelapa parut
Garam – boleh beli online di sini
Gula secukup rasa – boleh beli online di sini
Air
Minyak masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Untuk membuat apam; Campurkan kesemua bahan A, B dan C. Kacau rata sehingga tiada tepung berketul. Kemudian perap selama 1 1/2 jam.
Sapukan minyak pada acuan dan kukus selama 20 ke 25 minit bergantung pada pengukus dan acuan. Bila masak, sejukkan dulu dalam 10 minit barulah keluarkan. Ketepikan.
Untuk membuat kuah; Tumis bahan kisar halus. Apabila naik , masukkan bahan tumbuk dan rempah. Tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan 1 cawan air. Masukkan santan dan 1 cawan air lagi (kepekatan terpulang pada cita rasa). Kemudian masukkan ikan, kelapa parut dan kerisik.
Tambah nisang, garam dan gula. Kacau sebati. (Kuah hendaklah tidak terlalu cair dan terlalu pekat).
Setelah kuah masak, tutup api. Siap untuk dihidang dengan apam.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Lebihan Secawan Nasi Jadikan Kuih, Terhasillah Apam Nasi Lembut Gebu
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Dangai Kukus Kuih Lejen Kesukaan Ramai

Anda peminat kuih muih melayu? Susah nak dapat yang benar-benar menepati cita rasa. Buat untuk minum petang memang sedap dipadan pula dengan kopi panas, gerenti tak cukup sebiji. Kalau ada yang nak cuba buat, dikongsikan resipi membuatnya.
Dangai Kukus
(Anggaran 26 biji saiz lompang kecil)
Bahan-bahan:
3 cawan kelapa parut putih
1 cawan tepung pulut
Sedikit garam
Gula merah atau gula Melaka secukupnya
Cara membuat:
1.Masukkan 3 cawan kelapa parut putih bersama 1 cawan tepung pulut dan sedikit garam.
2.Gaul manja semuanya.
3.Masukkan 1 sudu penuh kelapa parut tadi ke dalam acuan. Tekan-tekan manja kelapa tersebut. buat lubang tengah dan masukkan 1 sudu kecil membukit gula merah atau gula Melaka.
4)Sediakan air kukusan. nak lebih wangi, masukkan 4 helai daun pandan ke dalam air kukusan tersebut. untuk aroma yang wangi. Setelah itu boleh kukus kuih dangai tersebut sehingga kuih masak
Kredit: Puan Nurul Hairi
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Paprik Sardin & Telur Dadar Gebu, Lauk Simple Tapi Sedap!
Resipi Baby Pancake Viral. Mudah Je, Dah Sejuk Pun Masih Lembut
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa
Resipi Kuih Puteri Ayu, Kuih Orang Lama Yang Tetap Diminati

Kali ini RASA ingin kongsikan resipi daripada Ruzanna Abd Rahman. Wanita ini membuat kuih Puteri Ayu yang cantik kejadiannya.
Kuih ini sesuai untuk dinikmati pada waktu pagi sebagai sarapan. Boleh juga dihidangkan sebagai juadah minum petang.
Kuih orang lama, namun tetap diminati hingga kini. Jom kita cuba!
KUIH PUTERI AYU
BAHAN-BAHAN
3 biji telur ayam
1 cawan gula
1 sudu kecil ovellete
100 ml santan
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil emulco pandan
Sedikit pewarna hijau
CARA MEMBUAT
1. Satukan telur ayam, gula dan ovellete. Gunakan mixer dan kisar sehingga gebu serta ringan.
2. Masukkan santan. Kisar lagi sehingga ringan.
3. Masukkan tepung gandum dan baking powder. Kisar lagi.
4. Masukkan emulco pandan dan pewarna hijau. Kacau lagi.
5. Masukkan dalam acuan dan kukus selama 10 minit.


Sumber: Ruzanna Abd Rahman