Bila pergi ke restoran cina muslim, memang sedap makan dumpling ayam yang lembut dan penuh dengan isi.
Sebenarnya, mudah je nak buat dumpling ayam ni. Bila buat sendiri di rumah, boleh letak inti di dalam dengan kesesuaian isi yang disukai. Isi ayam boleh diganti dengan udang ataupun daging.
Resipi yang dikongsikan Fauziah Gee ini, sesuai untuk disediakan buat hidangan sekeluarga.
DUMPLING AYAM
BAHAN UNTUK KULIT:
500gm tepung gandum – beli online di sini
150gm air panas
1 sudu teh garam halus (dimasukkan ke dalam air panas tadi & dikacau)
Dapatkan La Vinnce Blue Diamond Gas Stove dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MENYEDIAKAN:
1. Tuang air panas sedikit demi sedikt ke dalam tepung. Kacau guna sudu dahulu. Kemudian, boleh gunakan tangan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Uli lagi sehingga tak melekat di tangan. Saya tambahkan 2 sudu teh air panas. Pastikan doh tidak terlalu lembik atau keras.
4. Kemudian, leperkan sedikit. Salutkan doh dengan tepung jagung atau kanji. Canaikan dulu sebelum menggunakan noodle maker nanti.
5. Dengan noodle maker, setkan pada level satu dan canaikan semua doh. Kemudian, lipat doh bahagian kiri dan kanan ke tengah dan canai lagi sekali menggunakan noodle maker.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
6. Kemudian, setkan pada level dua dan canaikan semua doh hingga selesai. Selepas itu, tukar kepada leve tiga dan canaikan lagi doh sehingga siap.
7. Tukar lagi kepada level empat dan canai lagi. Kalau doh panjang, boleh lipat dan canai lagi. Saya canai sehingga akhir sekali kepada level lima.
8. Kemudian, canai rata dan tekap menggunakan acuan bulat. Saya guna acuan bulat berukuran lapan cm. Untuk lebih jelas. boleh rujuk video di sini.
BAHAN UNTUK INTI:
413g isi ayam | dikisar halus
60g tomato | dicincang
35g bawang besar | dicincang – beli online di sini
10g bawang putih | dicincang – beli online di sini
2 sudu teh sos tiram – beli online di sini
2 sudu teh minyak bijan – beli online di sini
2 sudu besar daun bawang | dihiris
2 cubit serbuk lada hitam
½ kiub pati ikan bilis @ pati ayam maggi | dihancurkan
½ sudu teh garam halus
1 biji telur gred B
Dapatkan Telaga Biru Siri Tafsir Mini dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan semua bahan dan sebatikan saja.
2. Wrap plastik dan rehatkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
3. Bila bahan inti dah sedia, saya gunakan acuan karipap untuk balut inti di dalam kepingan doh dumpling.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Letak inti di tengah dan rapatkan. Pastikan guna air di sekeliling doh sebagai gam untuk doh melekap dengan cantik dan rapat.
5. Sediakan pengukus. Sapukan minyak pada dasar bahagian alat pengukus.
6. Susun dumpling sudah siap di dalam pengukus dan kukus selama 20 minit.
BAHAN UNTUK SOS DUMPLING:
2 sudu besar kicap pekat ABC – beli online di sini
2 sudu besar cuka – beli online di sini
2 sudu besar air suhu bilik
2 sudu teh minyak bijan
1 sudu besar minyak cili bawang putih
Sedikit daun bawang | dihiris
Sedikit bijan putih
CARA MENYEDIAKAN:
Satukan semua bahan ini dan sebatikan saja.
MINYAK CILI BAWANG PUTIH:
7 ulas bawang putih | dicincang
3 sudu makan chili flakes
2 cawan teh minyak masak – beli online di sini
1 sudu teh maggi cukup rasa
Dapatkan Promax 4 in 1 Portable Jump Starter dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak. Bila minyak betul-betul panas, tutup api, masukkan bawang putih.
2. Bila bawang putih sudah keperangan, masukkan chili flakes. Kacau sekata dan sejukkan.
3. Bila sudah sejuk, boleh masukkan ke dalam botol untuk kegunaan.
Kredit resipi: Fauziah Gee
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: