Terasa nak makan Putu Bambu atau Putu Piring homemade tapi tak ada acuan? Usah risau, guna je acuan lompang yang ada di rumah. Jadilah namanya Putu Lompang. Ha…Mudah je nak buat ni. Empunya resipi; Eiriya Azira hanya guna 3 bahan je dan sedikit ubah suai pada resepi asal. Rasanya sedap macam yang dibeli dekat pasar malam. Bagi yang nak cuba, boleh ikut langkah-langkah di bawah ni.
RESIPI PUTU LOMPANG
BAHAN-BAHAN:
Kelapa
Tepung beras
Gula melaka
* jumlah tepung dan kelapa ikut citarasa. Jika nak hasilkan banyak, lebihkan jumlahnya.
CARA MEMASAK:
Ads
1. Sangai tepung beras tanpa minyak. Jangan sampai hangit tau. Sejukkan seketika.
2. Hancurkan atau parutkan gula melaka sampai hancur. Nak tumbuk pun boleh.
3. Masak air bersama daun pandan dalam periuk. Biar air tu jadi wangi.
4. Ambil tepung yang telah disangai tadi. Bila dah sejuk sikit, gaulkan dengan kelapa parut. ( sis ubah resipi asal).
5. Kemudian masukkan sedikit garam.
6. Ambil air panas yang dimasak bersama daun pandan tadi. Renjis-renjiskan dalam tepung dan gaul sampai jadi macam serbuk roti.
7. Ambil acuan lompang dan sapu sedikit minyak masak. Masukkan sedikit adunan tepung ke dalam acuan. Tekan sikit supaya padat.
Ads
8. Seterusnya letak gula melaka diikuti adunan tepung. Jumlahnya cukup sekadar menutup permukaan gula. Tekan-tekan supaya mampat. Ulang langkah hingga habis.
9. Kukus putu tadi selam 3-4 minit. Kemudian terbalikkan acuan dan kukus lagi selama 2-3 minit. Bila terbalikkan acuan, kuih tak akan jatuh kerana sewaktu isi tepung tadi, adunan sudah dimampatkan.)
10. Angkat dan keluarkan putu dari acuan. Sedia untuk dinikmati.
Ads
NOTA: Semasa isi tepung ke dalam acuan, kalau boleh jangan penuhkan acuan sebab putu ni tak boleh tebal sangat. Acuan lompang kan tinggi. Jadi kalau boleh jangan penuh. Sebab takut nanti putu tak masak dan rasa tepung je.
Dah lama tidak menikmati kuih tradisi iaitu kuih serabai. Jarang sungguh berjumpa orang menjualnya kecuali pada bulan puasa. Kuih serabai diperbuat dari tepung beras, dimasak nipis (macam lempeng) dan dimakan bersama kuah sirap gula melaka dan santan memberikan rasanya lemak manis.Teringin benar nak menikmatinya, bolehlah buat nanti.
Enaknya minum petang dengan kuih muih melayu.Antara yang disukai ramai ialah karipap. Makan pula panas-panas confirm tak cukup satu. Ada pelbagai jenis karipap yang boleh anda cuba. Dikongsi resipi karipap pilihan anda.
1.KARIPAP DAGING RANGUP & BERINTI SEDAP
BAHAN KULIT KARIPAP:
1kg tepung gandum
3/4 cawan minyak masak
2 sudu makan marjerin
2 sudu makan air kapur jernih
1 sudu teh garam
400ml air sejuk dari peti ais
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak bersama marjerin hingga marjerin cair.
Di dalam bekas besar, tuang tepung lalu dicurahkan minyak panas tadi.
Gaul rata menggunakan senduk hingga menjadi seperti serbuk roti.
Masukkan air kapur jernih ke dalam bekas yang berisi air sejuk. Air kapur ini adalah tip nak merangupkan kulit karipap.
Tambah sedikit garam dan kacau hingga garam larut.
Tuang air sejuk tadi ke dalam tepung. Gaul sebati dan uli sehingga doh tidak lekat di tangan.
Doh yang siap diuli.
Masukkan doh ke dalam plastik dan biarkan selama 30 minit.
Ambil doh dan bulatkan kecil. Masukkan kembali ke dalam plastik dan perap selama 1-2 jam. Sementara itu bolehlah buat intinya.
BAHAN INTI KARIPAP DAGING:
2kg kentang – didadu 300gm daging dicincang 2 biji bawang merah besar – didadu 2 ulas bawang putih – diracik 2 sudu makan rempah kari daging 2 sudu makan cili kisar Sedikit daun sup
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan rempah kari dan cili kisar. Tumis lagi.
Kemudian masukkan daging yang telah dicincang. Renihkan seketika.
Perasakan dengan garam, gula & perencah cukup rasa. Jumlahnya agak-agak sahaja jangan terlalu berlebihan.
Kemudian masukkan ubi kentang. Kacau rata.
Renihkan kentang sehingga empuk. Tak perlu tambah air kerana kentang akan mengeluarkan air. Bila sudah masak, padamkan api dan biarkan sejuk sedikit.
Masukkan daun sup dan gaul rata. Alihkan inti ke dalam bekas.
Ambil sebiji doh dan canaikan. Letak inti dan tutup doh.
Kelim hujung doh dengan cantik dan kemas.
Karipap yang telah siap di kelim.
Panaskan minyak. Goreng karipap dengan menggunakan api sederhana perlahan.
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan daun kari hingga wangi dan garing. 2. Kemudian masukkan daging, cili kisar dan rempah kari. Masak lagi hingga garing. Daging boleh direbus terlebih dahulu tetapi empunya resipi tidak rebus kerana sudah hiris nipis.) 3. Seterusnya masukkan ubi kentang, garam serta gula secukupnya. Kalau inti agak kering, masukkan sedikit air. 4. Masak inti hingga kentang dan daging empuk. Padamkan api dan sejukkan inti. 5. Untuk membuat doh, satukan tepung gandum, marjerin, minyak masak dan garam. Gaul sebati. 6. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh tidak melekat. Jika terlembik, tambah tepung secukupnya.
Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan canai leper. 8. Sudukan inti secukupnya dan masukkan telur rebus. Kelim kemas.
Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
1.Gaul rata semua bahan semua kecuali minyak dan marjerin.
2.Panaskan minyak sekejap dan masukkan marjerin sehingga cair, kemudian masukkan ke dalam tepung tadi semasa panas.
3.Gaul dengan senduk sehingga semuanya sebati dan jadi seperti serbuk roti. Masukkan 1/2 cawan air sejuk dari peti ais. Uli sebati.
4.Hasil doh yang sudah siap. Saya tak perap pun.
5.Sedia untuk digelek dan tekap karipap. Nak kelim guna tangan pun boleh, nak guna acuan pun boleh. Acuan ni beli dekat shopee “acuan karipap/dumpling Maker.
6.Inti dan tepung ngam-ngam cukup dapat banyak ni.
7.Goreng dalam minyak yang banyak dan panas. Api sederhana.
INTI KENTANG AYAM
Bahan-bahan inti:
1 biji bawang Holland saiz kecil
3 biji kentang saiz biasa
1 ketul dada ayam saiz besar (banyak pun boleh)
1 sudu besar rempah kari ayam/daging
2 cawan air
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Cara membuat:
1.Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang, ayam dan rempah kari ayam/daging.
2.Masukkan kentang, air, gula dan garam. Biarkan mendidih dan sehingga hampir kering. Bila dah hampir kering, kacau-kacau supaya rata sehingga kering sepenuhnya (guna air sederhana).
3.Hasil setelah kering. Saya suka kentang berbiji dan empuk begini je. Kalau suka lembik, tambah air dan masak lebih lama.
BAHAN DOH A 1/4 cawan minyak 2 sudu besar marjerin 3 cawan tepung gandum Sedikit garam Air ais secukupnya
CARA MEMBUAT DOH A 1. Dalam periuk kecil, panaskan minyak masak dan marjerin sehingga berbuih. 2. Tuang minyak masak dan marjerin panas tadi ke dalam tepung gandum. Gunakan sudu, kacau sebati. 3. Masukkan garam dan air ais sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh lembut. 4. Ambil sejemput dan bulatkan menjadi bebola kecil. Anggaran berat 120 gram. Ketepikan.
BAHAN DOH B 120 gram tepung beras 100 gram marjerin
CARA MEMBUAT DOH B 1. Dalam bekas, campurkan tepung beras dengan marjerin. Uli sehingga menjadi doh. 2. Jangan tambah air. Kedua-dua adunan ini boleh jadi doh tanpa air. 3. Ambil sejemput dan bulatkan menjadi bebola kecil. Anggaran berat 70 gram. Ketepikan.
CARA MENYATUKAN 1. Ambil DOH A. Jadikan leper dengan gunakan tangan. Ambil DOH B. Letakkan atas DOH A. Satukan kedua-duanya menjadi satu bebola. 2. Gunakan penggelek, leperkan sehingga nipis. Kemudian gulung. 3. Selepas digulung, gelek lagi sehingga nipis. Gulung lagi. Kemudian potong doh ini kepada 6 bahagian. Boleh jadi 6 biji karipap. 4. Ambil 1 bahagian, isikan inti. Kelim jadi karipap. Bolehlah goreng.
Ada yang suka makan bahulu gulung? Potong kecil-kecil sedap dinikmati bersama kopi panas. Lebih sedap jem pun dibuat sendiri. Boleh follow resipi yang dikongsi oleh Badariah Abdrahman ni. Puan ini membuat mini bahulu gulung menggunakan acuan apam balik. Selamat mencuba.
BAHULU GULUNG Bahan-bahan: 2 cawan telur 2 cawan gula pasir(Saya keluarkan 2 sudu makan) 2 cawan tepung gandum.(Saya tambah 2 sudu makan) Disangai. Diayak letak 1/2 teh baking powder-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil esen vanila. (Kalau nak letak perasa lain pun ok seperti pandan dan strawberi-BELI ONLINE DI SINI
Pukul gula dan telur sampai gebu. Masukkan tepung sikit-sikit dan perasa.
Jem nenas. 2 biji nenas- diparut Sedikit kulit kayu manis Gula ikut kemanisan (Sedikit gula batu, tak nak tak apa). Masak hingga nak kental. Bakar adunan dalam oven. Suhu 200 api atas bawah dalam masa 15 minit. Atau dah kekuningan. Angkat terus letak jem. Panas-panas terus gulung. # selalu buat guna tepung cap kunci.