Daun kunyit merupakan antara pelengkap ramuan bagi masakan seperti rendang dan gulai lemak. Pastinya kita akan beli seikat daun kunyit di kedai dan hanya menggunakan sehelai sahaja dalam masakan. Selebihnya akan kita simpan.

Namun, bagaimana cara untuk kita mengekalkan kesegaran daun kunyit dan memastikan ia tidak kering bila disimpan di dalam peti sejuk? Tentu kecewa bila lihat daun kunyit jadi kering dan layu begitu sahaja di dalam peti sejuk.

Sebenarnya, ada tip dan cara yang boleh anda lakukan untuk memastikan daun kunyit yang dibeli kekal segar dalam jangka masa yang lama. Tip ini dikongsi oleh Puan Huda Zainal. Semoga bermanfaat!

 

Cara Simpan Daun Kunyit Dengan Betul, Dah 3 Minggu Pun Masih Segar
Hasil setelah lama simpan. Daun kunyit 3 minggu. Daun kesum 6 hari. Surprise juga masa buka bekas tadi.

 

Ads

LANGKAH 1: Lapik kitchen towel dalam bekas. Nak guna kain pun boleh.

Cara Simpan Daun Kunyit Dengan Betul, Dah 3 Minggu Pun Masih Segar

 

LANGKAH 2: Basahkan kitchen towels tu. Biar dia lembap.

Cara Simpan Daun Kunyit Dengan Betul, Dah 3 Minggu Pun Masih Segar

 

LANGKAH 3: Masukkan daun kesum & kunyit. Kalau nak guna untuk simpan pudina pun boleh.

Cara Simpan Daun Kunyit Dengan Betul, Dah 3 Minggu Pun Masih Segar

Ads

 

LANGKAH 4: Cover atas daun tu dengan kitchen towel lembap juga. Lepas tutup bekas. Masukkanlah dalam refrigerator. Tak lah asyik membazir je bila beli tak guna.

Cara Simpan Daun Kunyit Dengan Betul, Dah 3 Minggu Pun Masih Segar

 

Ads

KREDIT FOTO: HUDA ZAINAL

 

ANDA JUGA BOLEH CUBA:

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI