Kelapa parut memang ada pelbagai kegunaan. Selain diperah untuk dijadikan santan, kelapa parut juga boleh digunakan untuk membuat kerisik, membuat kuih dan banyak lagi. Disebabkan itu, ada yang membeli kelapa parut dengan jumlah yang banyak supaya senang bila nak digunakan.

Yang menjadi masalah adalah cara penyimpanan kepala parut itu. Jika tersalah cara simpannya, kelapa parut akan mudah rosak. Jika anda mahu kelapa parut itu kekal lama, boleh cuba cara yang dikongsi oleh Ani Zam. Cara ini dikatakan boleh buat kelapa parut kekal sehingga tiga bulan.

CARA SIMPAN KELAPA PARUT SUPAYA KEKAL LAMA

1. Letakkan kelapa parut di dalam loyang.

2. Taburkan dan gaul garam pada parutan kelapa hingga rata. Fungsi garam adalah sebagar agen yang bertindak sebagai anti pereputan.

Ads

Cara Simpan Kelapa Parut Agar Tidak Mudah Rosak

3. Masukkan loyang ke dalam kukusan yang telah dipanaskan. Kukus selama 15 minit.

Cara Simpan Kelapa Parut Agar Tidak Mudah Rosak

4. Biarkan sehingga sejuk dan masukkan ke dalam plastik.

5. Simpan di dalam peti ais bahagian sejuk beku.

Ads

Cara Simpan Kelapa Parut Agar Tidak Mudah Rosak

 

6. Kukus semula bila hendak menggunakannya.

Ads

Cara Simpan Kelapa Parut Agar Tidak Mudah Rosak

  • Kelapa parut boleh bertahan sehingga dua atau tiga bulan.
  • Untuk mendapatkan santan yang pekat, kisar kelapa parut dengan sedikit air kemudian tapis. Kelapa tersebut boleh dikisar sehingga 3 kali untuk mendapatkan santan yang pekat.

Jika anda sedang mencari BLENDER yang murah dan berkualiti, boleh klik DISINI.

KREDIT: ANI ZAM

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI