Kelapa parut memang ada pelbagai kegunaan. Selain diperah untuk dijadikan santan, kelapa parut juga boleh digunakan untuk membuat kerisik, membuat kuih dan banyak lagi. Disebabkan itu, ada yang membeli kelapa parut dengan jumlah yang banyak supaya senang bila nak digunakan.
Yang menjadi masalah adalah cara penyimpanan kepala parut itu. Jika tersalah cara simpannya, kelapa parut akan mudah rosak. Jika anda mahu kelapa parut itu kekal lama, boleh cuba cara yang dikongsi oleh Ani Zam. Cara ini dikatakan boleh buat kelapa parut kekal sehingga tiga bulan.
1. Letakkan kelapa parut di dalam loyang.
2. Taburkan dan gaul garam pada parutan kelapa hingga rata. Fungsi garam adalah sebagar agen yang bertindak sebagai anti pereputan.
3. Masukkan loyang ke dalam kukusan yang telah dipanaskan. Kukus selama 15 minit.
4. Biarkan sehingga sejuk dan masukkan ke dalam plastik.
5. Simpan di dalam peti ais bahagian sejuk beku.
6. Kukus semula bila hendak menggunakannya.
Jika anda sedang mencari BLENDER yang murah dan berkualiti, boleh klik DISINI.
KREDIT: ANI ZAM