Petua simpan lengkuas ni memang menjadi. Lengkuas kalau simpan dalam peti sejuk beku, memang kalau nak potong jadi keras macam batu. Kalau simpan dalam simpanan sayur di bahagian bawah, jadi kering & kecut pulak. Lengkuas ni pun bukan tiap hari kita guna dalam masakan. Cuba cara min share ni. Tahan lama & kondisi tip top. Barulah mudah nak masak. Caranya mudah sahaja. Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah;

PETUA MUDAH SIMPAN LENGKUAS AGAR TAHAN LAMA

Cara Simpan Lengkuas Supaya Kekal Segar & Mudah Dipotong

BAHAN-BAHAN:

  • Lengkuas
  • Balang kaca
  • Air

CARA-CARA:

1. Bersihkan lengkuas dari kesan pasir dan kotoran. Jika saiz besar, potong menjadi saiz yang muat untuk diletak dalam balang kaca.

2. Masukkan lengkuas tadi ke dalam balang dan isikan air seperti dalam gambar. Sebaiknya guna balang kaca ( boleh guna balang sos spageti)

Ads

3. Tutup balang dengan penutup dan simpan balang tadi dalam peti sejuk dan keluarkan bila nak guna. Pastikan air dalam balang juga sentiasa ditukar sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Cara Simpan Lengkuas Supaya Kekal Segar & Mudah Dipotong

4. Hasilnya lengkuas yang disimpan akan kekal segar dan tidak kecut walaupun disimpan berbulan-bulan lamanya.

 

Kredit petua & foto: Suria Ismail

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah & sedap di laman web RASA:

Ads

Resipi Dumpling Goreng Homemade Guna Isi Ayam. Mudah & Tak Guna Banyak Bahan

Cara Masak Sambal Taucu Pedas Berapi. Memang Merecik Sedap!

Cara Buat Sos Siakap Mangga Paling Sedap & Mudah Secara Homemade

Cara Buat Kuih Cakoi & Kuah Pandan Yang Mudah, Sedap & Confirm Jadi

Ads

Resipi Donut Super Gebu Tanpa Uli. Lembut Macam Span

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI