Cendawan shiitake mempunyai beberapa kebaikan sejak berkurun dahulu. Malahan ia dianggap sebagai simbol panjang umur di Asia Timur. Di Jepun cendawan ini memang sangat popular. Tidak hairan lah warga Jepun ramai warga emas di sana kelihatan sihat dan dikatakan mempunyai jangka hayat yang panjang.
Di kalangan masyarakat bangsawan Jepun meyakini memakan cendawan ini akan melambatkan proses penuaan. Di dalam erti kata lain, anti-penuaan.
Shiitake iaitu istilah asli dalam bahasa Jepun berrmaksud cendawan dari pokok Shii( Castanopsis cuspidata) kerana batang pohonnya yang sudah reput merupakan tempat tumbuh cendawan shiitake.
Dari segi perubatan ia didapati berupaya menjadi sumber yang bertindak sebagai antivirus. Kemampuan Shiitake disebabkan ia menghasilkan sejenis bahan yang dipanggil interferon. Penyelidik juga melaporkan pengambilan cendawan jenis Shiitake boleh merendahkan paras kolesterol dalam darah sehingga 40 ke 50 peratus.
Sebagai makanan berkhasiat, Shiitake juga mengandungi jumlah asid amino lebih baik berbanding kacang soya, daging, susu atau telur. Ia juga mengandungi kandungan vitamin dan mineral yang baik seperti vitamin A, B, B12, C, D dan niacin.
Ads
Paling menarik, Shiitake dikatakan menghasilkan sejenis bahan yang menyerap lemak dalam tubuh. Beritaa baik untuk mereka yang ingin mengamalkan diet sihat dan mengurangkan lebihan berat badan.
Jom kita cuba 3 resepi dari Cendawan Shiitake dari yang lazat dan mudah ini.
1.CENDAWAN & BROKOLI MASAK SOS TIRAM
BAHAN-BAHAN :
200 gm cendawan shiitake | dibasuh dan direndam semalaman
200 gm brokoli
Bahan sos:
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan kicap manis
2 sudu makan sos tiram
1 biji bawang besar /dihiris
Minyak untuk menumis
Sedikit air (jika mahu sedikit berkuah)
Garam secukup rasa /sedikit sahaja kerana sos tiram sudah masin
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan hirisan bawang besar sehingga naik bau. 2. Masukkan lada hitam. Kicap manis dan sos tiram. Kacau rata. 3. Masukkan sedikit air jika ingin berkuah dan masukkan garam secukup rasa. 4. Setelah menggelegak sedidikit, masukkan cendawan diiikuti brokoli. 5. Kaup balikkan, masak sebentar sahaja 5-6 minit, usah terlalu layu.Sedia untuk dihidang
Saiz hidangan : 8 orang Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Sayur-sayuran Keistimewaan : Enak dengan brokoli, sajian yang sungguh menyihatkan Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF :Anda boleh juga merebus sebentar sayur-sayuran, dan menuang sos kemudian ke atas sayur-sayuran.
2. AYAM LADA HITAM BERSAMA CENDAWAN
Ads
BAHAN-BAHAN :
1 kg dada ayam
50 gm serbuk lada hitam
30 gm cendawan shiitake | dibasuh dan direndam dengan air, dihiris nipis
30 ml kicap manis
10 gm serbuk kunyit
Bahan dikisar : 100 gm bawang putih 150 gm bawang merah 50 gm halia
CARA MEMASAK : 1. Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam selama 20 minit. 2. Kemudian goreng ayam separuh masak 3. Pijarkan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan -bahan yang dikisar hingga naik bau dan garing. 4. Masukkan ayam dan kemudian masukkan lada hitam, cendawan dan kicap. Kacau sebati. 5. Setelah ayam masak , sajian sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan : 10 orang makan Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis hidangan : Lauk utama Keistimewaan : Ramuan lada hitam dan cendawan sungguh melazatkan Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF : Usah memasukkan garam kerana sudah terdapat kicap di dalamnya.
Ads
2.TOFU KUKUS DENGAN CENDAWAN & BROKOLI
BAHAN-BAHAN :
350 gm tofu putih | kukus selama 20 minit
50 gm cendawan shitake kering | dibasuh dan rendam air semalaman
50 gm brokoli
1/2 biji bawang besar | dihiris
4 ulas bawang putih | dihiris
4 sm halia | dihiris
500 ml stok ayam | atau air rebusan ayam
4 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit tepung jagung yang dibancuh tepung jagung | jika mahu pekat
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak dalam kuali. 2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’ 3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan. 4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut. 5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa. 6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen ) 7. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus dan reneh Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Sedapnya ! Itulah yang dapat dikatakan sebaik sahaja menjamah Daging Palembang yang disajikan oleh Datin Seri Qustina ini. Tak sangka dalam pada sibuk, beliau sempat memasak. Bila ditanya apa rahsia? Jawabnya tidak ada rahsia, cuba menu ini adalah warisan turun temurun keluarga beliau yang menjadi hidangkan wajib bila keluarga berkumpul, ada kenduri dan Hari Raya. Tambah beliau keenakan Daging Palembang sedap bila cukup asam garam dan ia banyak menggunakan kicap, serai dan bawang. Kesempatan itu, juga beliau turut kongsikan dua lagi menu yang dihidangkan pada hari RASA bertamu di kediaman beliau iaitu Semur Ayam dan Bendi Goreng Udang Kering.
Anda yang teringin bolehlah mencuba!
DAGING PALEMBANG
BAHAN-BAHAN:
1kg daging batang pinang | direbus dan hiris nipis
6 batang serai | dititik
1 cawan air rebusan daging
1 cawan kicap lemak manis
1/2 cawan minyak masak
1 sudu makan rempah kari
2 tangkai daun kari | lurut dari tangkai
2 sudu makan kerisik
BAHANKISAR:
5 labu bawang besar
5 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
3cm halia
3cm lengkuas
10 biji cili kering
BAHAN REMPAH PENUMIS:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumis rempah penumis bersama serai hingga wangi.
Kemudian masukkan bahan kisar, terus kacau hingga pecah minyak.
Masukkan daging yang telah direbus dan gaul sebati.
Kemudian tambahkan air rebusan daging dan biarkan mereneh.
Setelah air daging kering masukkan dan kisap pekat manis dan kerisik.
Jika kurang masin atau manis, boleh tambah garam dan gula.
Kecilkan api dan terus kacau hingga pecah timbul minyak.
Tutup api dan sedia dihidangkan.
SEMUR AYAM:
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | potong 12
1 cawan kicap manis
1 biji bawang besar |hiris bulat
3 biji cili merah | hiris serong
1 sudu makan air asam Jawa
1 sudu makan lada hitam | kisar kasar
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak | untuk menumis
BAHAN REMPAH PENUMIS:
3cm batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
BAHAN KISAR:
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
3cm halia
1 sudu makan biji ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumiskan bahan rempah penumis hingga wangi.
masukkan bahan kisar. Kacau rata.
Apabila pecah minyak, masukkan ayam, kacau rata dan tutup seketika kuali.
Setelah ayam kecut dan air kering sedikit masukkan air asam Jawa dan kicap.
Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Setelah kuah kelihatan agak pekat, taburkan serbuk lada hitam.
Kacau seketika dan tutup api.
Ayam semur sedia dihidangkan panas-panas.
BENDI GORENG UDANG KERING
BAHAN-BAHAN:
300gm bendi | cuci bersih dan hiris serong
2 biji cili merah | hiris serong
1 biji bawang besar | hiris
2 ulas bawang putih | cincang halus
1 sudu makan udang kering | cuci bersih dan toskan
Garam dan gula secukup rasa
2 sudu makan minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
Kemudian masukkan udang kering, kacau rata.
Masukkan kacang bendi dan hirisan cili.
Kacau seketika dan masukkan sos tiram.
Kacau lagi dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Setelah cukup rasa. Tutup api dan sedia dihidangkan panas-panas:
Pepes ayam atau dikenali juga dikenali sebagai sata ayam ini sangat sedap dinikmati. Gabungan bahan rempah dan balutan daun pisang itu menambahkan aroma kesedapan.
Rupa-rupanya mudah juga untuk menghasilkan sendiri pepes ayam di rumah. Tak cuba, tak tahu kan? Bila dah cuba, semakin nak buat lagi. Buat sendiri di rumah, puas hati. Kuantiti pun lebih banyak, boleh dinikmati berulang kali.
Perkongsian resipi pepes ayam daripada Nur Izzati Zulkifliini cukup menyelerakan. Menurutnya, air tangannya ‘menjadi’ meskipun baru pertama kali membuatnya, cuma perlu perkemaskan cara lipatannya sahaja. Jom kita cuba.
Wow… Ayam Panggang Pedas Manis perkongsian saudari Marian Zainal ni nampak sangat sedp dan membuka selera. Bahan-bahan yang digunakan untuk memasaknya juga cukup ringkas dan mudah didapati.
Bahan kisar yang digunakan untuk menyalut ayam, boleh disediakan awal dan boleh disejukbekukan jika ada lebihan. Jadi bila-bila masa anda rasa nak makan Ayam Panggang, boleh keluarkan dan lumur sahaja pada ayam. Dah boleh masak.
Selain ayam, rempah ini juga boleh kita gunakan untuk perap daging, ikan, udang, sotong dan juga aneka bebola atau kek ikan. Sesuai sangatlah andai ada buat BBQ Bersama keluarga. Senang nak sediakan bahan untuk bakar-bakar.
Ayam Panggang ini dimasak menggunakan Air Fryer. Tapi jika tiada, boleh sahaja menggunakan ketuhar. Nak lagi mudah? Panggang sahaja menggunakan pemanggang ajib atau arang. Lagi mudah dan cepat. Nak cuba? Jom lihat cara-cara masaknya.
CARA MASAK AYAM PANGGANG PEDAS MANIS YANG SEDAP & MUDAH