Ambil tepung jagung, tepung ang kwe dan masukkan cendol dan bahan-bahan lain, boleh dimasak lepat cendol. Resipi yang dikongsi oleh Wawa ni memang meletoplah sedapnya.

Dah masak, biarkan sejuk sikit dan masukkan dalam peti ais memang padulah bila lalu kat tekak. Berbalutkan daun pisang memang beraroma wangi lah jawabnya. Jom cuba…

LEPAT CENDOL

Cendol Pun Boleh Dijadikan Lepat, Sedap Sangat Bila Lalu Kat Tekak Ni…

Ads

BAHAN-BAHAN :

  • 1 cawan tepung
  • 1 cawan gula
  • 2 sudu makan tepung ang kwe
  • 5 cawan santan
  • 1 sudu kecil garam @ secukup rasa
  • 1 bungkus cendol * basuh dan tos
  • Daun pandan untuk membungkus * layukan atas api dahulu

CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung jagung, gula, tepung ang kwe

Cendol Pun Boleh Dijadikan Lepat, Sedap Sangat Bila Lalu Kat Tekak Ni…

2. Masukkan santan yang telah di tapis

Cendol Pun Boleh Dijadikan Lepat, Sedap Sangat Bila Lalu Kat Tekak Ni…

3. Masukkan garam & daun pandan

Cendol Pun Boleh Dijadikan Lepat, Sedap Sangat Bila Lalu Kat Tekak Ni…

4. Masak atas api yang sederhana perlahan. Sentiasa kacau.
5. Kacau sehingga adunan menjadi pekat & likat

Ads

Cendol Pun Boleh Dijadikan Lepat, Sedap Sangat Bila Lalu Kat Tekak Ni…

6. Masukkan cendol & gaul

Cendol Pun Boleh Dijadikan Lepat, Sedap Sangat Bila Lalu Kat Tekak Ni…

7. Sedia untuk dibungkus (Hati2 yea panas sangat.kalau ada sarung tangan boleh pakai. huhu)

Ads

Cendol Pun Boleh Dijadikan Lepat, Sedap Sangat Bila Lalu Kat Tekak Ni…

*kalau buat banyak sebaiknya sorang sentiasa kacau atas api, sorang lagi bungkus…sebab nanti adunan capat berketul kalau xkacau.

Selamat mencuba

Facebook
https://www.facebook.com/sha.wawa.3

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI