Cendol Pun Boleh Dijadikan Lepat, Sedap Sangat Bila Lalu Kat Tekak Ni…

Share

Ambil tepung jagung, tepung ang kwe dan masukkan cendol dan bahan-bahan lain, boleh dimasak lepat cendol. Resipi yang dikongsi oleh Wawa ni memang meletoplah sedapnya.

Dah masak, biarkan sejuk sikit dan masukkan dalam peti ais memang padulah bila lalu kat tekak. Berbalutkan daun pisang memang beraroma wangi lah jawabnya. Jom cuba…

LEPAT CENDOL


BAHAN-BAHAN :

  • 1 cawan tepung
  • 1 cawan gula
  • 2 sudu makan tepung ang kwe
  • 5 cawan santan
  • 1 sudu kecil garam @ secukup rasa
  • 1 bungkus cendol * basuh dan tos
  • Daun pandan untuk membungkus * layukan atas api dahulu

CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung jagung, gula, tepung ang kwe



2. Masukkan santan yang telah di tapis



3. Masukkan garam & daun pandan



4. Masak atas api yang sederhana perlahan. Sentiasa kacau.
5. Kacau sehingga adunan menjadi pekat & likat



6. Masukkan cendol & gaul



7. Sedia untuk dibungkus (Hati2 yea panas sangat.kalau ada sarung tangan boleh pakai. huhu)



*kalau buat banyak sebaiknya sorang sentiasa kacau atas api, sorang lagi bungkus…sebab nanti adunan capat berketul kalau xkacau.

Selamat mencuba

Facebook
https://www.facebook.com/sha.wawa.3

Published by
Faridah Talib