Lapar tapi tak mau makan nasi, apa kata korang tukar dengan masak Char Kuetiau goreng bujang je. Nampak simple tapi sedap dan mengenyangkan, sesuai untuk makan malam. Sesiapa yang suka makan Char Kuetiau boleh cuba idea ni sebab menu ni tak sampai 15 minit dah masak dan boleh makan terus. Tak payah berkincah di dapur.
CHAR KUETIAU
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
Langkah 1: Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan merah kemudian masukkan pes cili. Kacau hingga pecah minyak.
Langkah 2: Masukkan hirisan ayam, sotong dan udang. Kacau lagi hingga layu.
Langkah 3: Masukkan sedikit air, sos cili, tiram, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
Langkah 4: Seketika kemudian masukkan kuetiau.
Langkah 5: Setelah kuah pekat, masukkan telur.
Langkah 6: Masukkan kicap pekat.
Langkah 7: Akhir sekali masukkan tauge dan daun kucai. Gaul rata dan tutup api. Kauy teow sedia dihidangkan.