Chef Kamarul dan Isteri Kongsi Dua Resipi Istimewa Untuk Hari Raya

Share

Istimewa sempena Syawal yang bakal tiba, Majalah RASA telah membawakan Rasa Lebaran Special Live bersama Chef Dr Kamarul dan isteri, Puan Yati Rahman di Gold Coast, Australia buat para ‘followers’ setia.

Dihoskan oleh Sis Mas, Chef Kamarul telah berkongsi dua resipi istimewa yang diambil dari buku masakan terbaru beliau, Warisan Mangkuk Tingkat.

Nasi Serai Bonda dan Kambing Gulai Kawah. Mendengar namanya sudah cukup untuk buat kita terliur. Malah resipinya juga cukup mudah dan tentunya membuka selera. Sesuai sangat anda cuba masak di hari raya nanti. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

 

1. NASI SERAI BONDA

 

BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan beras basmathi
  • 2 ulas bawang merah – hiris
  • 2 ulas bawang putih – hiris
  • 3cm halia – hiris
  • 5 batang serai – ketuk
  • 4cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 3 ½ cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 2 helai daun pandan
  • 2 sudu besar bawang goreng
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

1. Cuci dan rendam beras basmathi selama 20 minit. Tuskan airnya dan ketepikan.

2. Panaskan minyak sapi, tumiskan serai hingga naik bau.

3. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih.

4. Selepas itu masukkan pula bahan kisar dan tumis sehingga wangi.

5. Kemudian masukkan air, susu cair dan garam secukup rasa. Biarkan ia mendidih seketika.

6. Kemudian masukkan beras basmathi dan daun pandan. Tanak hingga nasi masak.

7. Setelah nasi serai masak, taburkan dengan bawang goreng.

 

2. KAMBING GULAI KAWAH

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg daging kambing
  • 8 ulas bawang merah – kisar
  • 6 ulas bawang putih – kisar
  • 4cm halia- kisar
  • 2 labu bawang besar – kisar
  • 1 tangkai daun kari
  • 4 biji ubi kentang – belah empat
  • 4cm kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 5 sudu besar rempah kari daging
  • 5 sudu besar minyak masak
  • 1 ketul gula melaka
  • 3 sudu besar kerisik
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 cawan santan
  • 2 liter air
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

1. Masukkan daging kambing bersama air ke dalam periuk. Rebus hingga empuk.

2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih, daun kari dan bahan kisar hingga wangi.

3. Masukkan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak.

4. Kemudian masukkan rempah tumis ke dalam periuk rebusan daging kambing dan gaul rata.

5.Tuangkan santan, masukkan kentang dan gula melaka. Kecilkan api, reneh sehingga kentang empuk. Perasakan dengan garam.

 

 

Published by
Nur