![2](https://cdn.rasa.my/2024/05/2-9-696x398.jpg)
Anda yang sukakan cookies wajib cuba buat cookies chocchip. Memang rasanya tak usah cakap la memang sedap sangat dan tak jemu makan.Baunya semasa membakar memang buat tak sabar nak makan. Saiznya agak besar. Buat sendiri memang puas hati dapat banyak kuantitinya.
Cookies Chocchip
Bahan-bahan:
250g butter premium-cairkan sampai ada selaput
putih macam tu dekat kuali baru matikan api
Dalam bekas lain sekalikan
200g gula perang(1 1/2 cawan)
150g gula biasa(3/4 cawan)
satukan dan masukkan butter ketika panas,kacau sebati
Tambah 2 biji telur dan 1 sudu besar emulco chocolate. Kacau
Masukkan
1 sudu besar rata soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
350g tepung gandum(atau 3 1/2 cawan)
3 sudu besar serbuk koko
Gaul sebati
Ketepikan adunan di suhu bilik sahaja 10-15 minit, tak perlu chiller
Bila adunan dah sejuk, masukkkan 1 cawan callebaut dan 1 cawan chocolate chip. Uli sebati.
Bentukkan 50g dan hias dengan chocolate coin. Bakar pada suhu 160 darjah selama 20 minit api atas bawah.
Ia memang lembut masa keluar oven jangan pulak anda masukkan balik. Kalau anda buka oven dah keluar bau coklat tu dah masak.
Nanti dah sejuk baru ia jadi keras keliling cookies dan tengahnya lembut.
Kredit: Azlina Ina Fans
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Sarawak Kek Lumut Hijau Kukus Creamy & Moist
![Resipi Sarawak Kek Lumut Hijau Kukus Creamy & Moist](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design50.png)
Kek istimewa dari Sarawak ini di panggil kek lumut mungkin kerana warna hijaunyanya yang seakan lumut. Ada pelbagai versi resipi teteapi menggunakan bahan asas yang sama iaitu horliks, nestum dan mentega bagi memberi tekstur yang lembab.
KEK LUMUT
BAHAN-BAHAN:
- 10 Telur (Gred A)
- 450 Mentega
- 3/4 Cawan Gula Castor
- 2 Cawan Nestum
- 1 Cawan Serbuk Almond
- 1 Cawan Serbuk Horlicks
- 1 Cawang Tepung Hong Kong / Gandum (diayak)
- 2 Sudu Teh Esen Vanila
- 60ml Pewarna & Perasa Pandan
- 1 Cawan Susu Manis
CARA-CARA
1. Pukul butter dan gula castor sehingga kembang. Kemudian masukkan telur satu per satu.
2. Masukkan susu manis dan esen vanila kemudian pukul rata
3. Masukkan nestum, serbuk almond, serbuk horlicks, dan tepung hong kong kemudian kacau rata.
4. Apabila adunan sudah rata, masukkan pewarna dan perasa pandan dan kacau rata
5. Masukkan adunan ke dalam loyang (9 – 10 inci) yang beralas baking paper. Kemudian balut loyang dengan aluminium foil.
6. Kukus adunan selama 4 jam.
Nota:
1. Kalau masukkan bahan kering dalam adunan kek, pastikan bahan-bahan kering itu dicampur terlebih dahulu. Campurkan tepung, almond, nestum itu dulu. Dah gaul rata, baru masukkan.
2. Sentiasa masukkan bahan kering/tepung 3 kali, maksudnya bahagi 1/3 setiap kali masukkan bahan kering.
3. Kukus api jangan besar nanti kek tidak licin.
4. Dah masukkan adunan kek hentak kan tin/loyang. Ini proses buang angin.
Kredit: Mamagfood
Kek Batik Horlick , Lemak Manis Sesedap Rasa
![Kek Batik Horlick , Lemak Manis Sesedap Rasa](https://cdn.rasa.my/2024/05/WEBSITE-TOP-IMAGE-5.jpg)
Kek Batik Horlick paling mudah buat dan lemak manisnya memang tak boleh bawa bincang. Selepas makan malam, pasti nak masuk kudapan. Gabungan yang serasi dihidangkan bersama dengan kopi panas. Selepas dikeluarkan dari peti sejuk lagi enak rasanya.
Kek Batik Horlick
Bahan-bahan:
Butter (Salted)
Susu Pekat
Esen vanila
Horlicks Original
Susu Full Cream
Biskut Marie
Cream Cheese
Whipping Cream
Cara memasak:
1. Mula-mula, cairkan 250g butter terlebih dahulu dengan api yang sangat perlahan.
2. Kemudian,tambahkan 1/2 susu pekat dan kacau sebati.Tambahkan 1 sudu kecil
esen vanila.
3. Kemudian masukkan 2 cawan horlicks original dan 1 cawan susu full cream.
4. Kacau sebati dan boleh tambahkan 400gm biskut marie.
5. Susun dalam dulang secara mampat lepastu ketepikan.
Krim Atas Kek
6. Kisarkan 200g cream cheese, 1/4 susu pekat dan 1/2 cawan whipping cream,
kemudian tuang atas kek batik tadi.
7. Akhir sekali, masukkan ke dalam peti untuk disejukkan semalaman.
Selamat Mencuba
Kredit: Darlinelly
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
5 Biskut Coklat Sedap DiJadikan Kudapan. Kaya Rasa Koko Sedap
![5 Biskut Coklat Sedap DiJadikan Kudapan. Kaya Rasa Koko Sedap](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/06/198172.jpeg)
Tentunya tiada yang lebih menggembirakan bila dapat mengunyah biskut yang kaya rasa coklat dan koko sambil bersembang di hadapan tv.
Jom cuba biskut berasakan koko dan coklat ini yang mudah aje cara membuatnya. Boleh dijadikan stok kudapan akan datang.
1. SWEET HEART COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
- 180gm mentega
- 80gm gula kastor
- 1 sudu teh esen vanila
BAHAN B:
- 220gm tepung gandum
- 60gm tepung jagung
- 20gm tepung kastard
- 100gm badam cincang
BAHAN HIASAN:
- Coklat masakan
- Coklat urai
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
2. Putar bahan A sehingga sebati.
3. Masukkan bahan B dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
4. Canai dan terap dengan penerap biskut berbentuk hati.
5. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak.
6. Biarkan biskut sejuk dan hias biskut dengan coklat masakan yang telah dicairkan. Tabur coklat urai di atasnya.
7. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Rasa coklat rangup dengan kastad yang rapuh
Jenis masakan : Biskut
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF: Untuk lebih menarik boleh gunakan cip warna-warni.
2. HAWAIAN WHITE CHOCOLATE COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 100gm gula halus
- 240gm tepung gandum
- 80gm tepung jagung
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 60gm susu tepung
- 2 sudu teh esen vanila
- 150gm buah campuran
- 40gm cornflakes
- 40 gm kelapa kering
- 60gm white chocolate chips
- 50gm badam nibs
- 1 biji telur
BAHAN HIASAN:
- Coklat putih secukupnya
- Serbuk roti secukupnya
- Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2.Masukkan telur dan vanila, sebatikan.
3.Masukkan bahan-bahan yang lain, uli hingga sebati.
4.Bulatkan dan masukkan ke dalam cawan kertas.
5.Bakar selama 15 minit suhu 160 darjah Celcius.
6.Setelah sejuk, paipkan coklat putih dan taburkan dengan serbuk roti.
7.Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Sedap dengan buah-buahan dengan cornflakes dan kelapa kering
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos : RM 22
INFO CHEF: Serbuk roti memberikan rasa yang lebih lazat
3. CRUNCHY CHOCOLATE COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
- 125gm mentega
- 1 biji kuning telur
- 90gm gula ising
- 1/2 sudu teh esen vanila
BAHAN B
- 100gm tepung Hong Kong
- 100gm tepung gandum
- 30gm tepung kastard
- 25gm serbuk hazelnut
BAHAN HIASAN:
- Coklat masakan secukupnya
- Serbuk roti secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Putar Bahan A hingga sebati.
2. Masukkan semua Bahan B dan gaul sebati.
3. Canai doh dan terap mengikut bentuk yang dikehendaki.
4. Bakar pada suhu 150 darjah Celcius selama 15 hingga 20 minit.
5. Keluarkan dan setelah sejuk, salutkan dengan coklat masakan dan gaulkan dengan serbuk roti.
6. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Keenakan hazelnut dan tepung kastad yang cair di mulut
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos : RM26
INFO CHEF: Anda boleh bentukkan mengikut cita rasa masing-masing.
4. BISKUT CIP COKLAT NEOPOLITAN
.
BAHAN-BAHAN:
- 125gm mentega
- 65gm gula kastor
- 85gm gula perang
- 1 biji telur ayam gred A
- 1 sudu teh esen vanila
- 20gm oat |kisar halus
- 20gm badam cincang
- 50gm cip coklat
- 50gm cip coklat ‘butterscotch’
- 50gm cip coklat strawberi
BAHAN DIAYAK BERSAMA:
- 190gm tepung gandum
- ½ sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu makan serbuk koko
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 150 darjah Celcius.
2. Pukul mentega, gula kastor dan gula perang hingga kembang.
3. Masukkan telur dan esen vanila.
4. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi dan gaul sebati.
5. Masukkan oat, badam dan ketiga-tiga cip coklat dan gaul rata.
6. Rehatkan doh selama ½ jam di dalam peti sejuk.
7. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan sudukan sedikit demi sedikit adunan menggunakan sudu teh ke atas loyang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar (baking paper).
8. Bakar biskut selama 15 hingga 20 minit.
9. Setelah siap dibakar, sejukkan biskut di atas redai.
10.Simpan biskut di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 90 keping
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Gandingan oat dan badam yang rangup
Jenis masakan : Pencuci mulut
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF: Biskut yang baru dikeluarkan daripada ketuhar agak lembik. Ia akan mengeras apabila sejuk.
5. BROWNIES COKLAT
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
- 260gm mentega
- 130gm gula perang
- 50gm gula ising
- 1 sudu makan lemak sayuran
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh Coffee Emalco
- 1 sudu teh esen vanila
BAHAN B:
- 20gm tepung kastard
- 30gm tepung jagung
- 300gm tepung gandum
- 60gm cornflakes yang dikisar halus
- 30gm serbuk koko
HIASAN:
- Coklat masakan
- Serbuk roti
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
2. Putar bahan A hingga kembang.
3. Masukkan bahan B, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
4. Canai dan terap dengan penerap biskut.
5. Susun biskut di atas dulang pembakar.
6. Bakar selama 20 minit.
7. Sejukkan dan bolehlah dihias dengan coklat masakan dan serbuk roti.
8. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 80-100 keping
Waktu memasak : 1 jam
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa rangup dengan cornflakes dan kaya bercoklat
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos : RM 26
INFO CHEF: Boleh tambah hiasan lain seperti manik dan cip warna-warni sebagainya untuk lebih menarik kerana warna biskut ini gelap.
RESIPI BISKUT COKLAT : NURASHIKIN ASAN, HASLINDA ABDULLAH DAN NORISHAH AHMAD
Anda suka membeli belah secara online, terdapat pelbagai perkakas dapur dan alat masak canggih di laman web shopee yang boleh anda pilih.
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :