Bila makan Crab Rangoon ni, krup krap bunyinya. Rangup tak terkata. Isi filamen ketam di dalamnya, digabungkan pula dengan cream cheese buat rasanya memang padu.

Siapa yang pernah makan Crab Rangoon ni pasti tahu, satu tak pernah cukup. Dah makan, rasa nak lagi dan lagi. Ketagih dibuatnya.

Jom buat sendiri. Lihat saja resipi perkongsian daripada Fadzlin Adzlina ini. Padu!

BAHAN-BAHAN:

Kulit popia / kulit wantan – Boleh beli online di sini

250g filamen ketam (1 paket)

½ batang lobak (dicincang halus)

1 sudu kecil minyak bijan (pilihan) – Boleh beli online di sini

1 sudu makan serbuk lada putih – Boleh beli online di sini

1 sudu kecil serbuk bawang putih

Segenggam daun bawang (dipotong kecil)

1 sudu kecil garam

Ads

250g cream cheese – Boleh beli online di sini

Sedikit daun kucai (untuk mengikat)

CARA MEMASAK:

Filamen ketam dipotong kecil, lalu dicampurkan hirisan lobak dan daun bawang. Gaulkan sebati.

Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup

Masukkan serbuk lada putih, cream cheese, minyak bijan, dan serbuk bawang putih.

Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup

Letakkan inti lebih kurang satu sudu besar ke dalam kulit popia.

Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup

Kemudian, buatlah bentuk yang disukai.

Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup

Bunjut seperti ini pun menarik juga.

Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup

Kemudian, ikat bunjutnya menggunakan daun kucai.

Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup

Gorengkan sehingga bertukar kuning keemasan dan boleh angkat.

Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup

Dah siap!

Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup

SOS CREAMY HIJAU ALA THAI

2 rumpun daun ketumbar (sekali dengan akar)

Ads

3 ulas bawang putih – Boleh beli online di sini

½ cawan air biasa

6-7 biji cili hijau

1 sudu kecil sos ikan – Boleh beli online di sini

1-2 biji limau nipis (diambil jusnya sahaja)

6-7 sudu besar mayones

CARA MEMASAK:

Kisarkan daun ketumbar, air, cili hijau, sos ikan, mayones dan jus limau.

Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup

Setelah itu, letakkan di dalam mangkuk dan sedia untuk dijadikan sos pencicah.

Ads

Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup

Kredit: Fadzlin Adzlina

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Enaknya Kacang Kuda Rebus dan Versi Sambal, Mudah Je Buat Sendiri

Mee Kari Simple Tapi Gerenti Sedap

Kek Pisang Coklat Kluster Kayangan. Rasa Mewah, Sedap Tak Terkata

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.dailymotion.com/video/x8jehyr

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI