Waktu cuaca panas seperti sekarang, makan agar-agar yang sejuk memang nikmat. Lagi sesuai kalau buat agar-agar kelapa muda. Lega tekak bila agar-agar ini ditelan.
Cara menyediakannya juga mudah, hanya guna sebiji kelapa dah boleh buat.
Bahan lapisan pertama:
1 setengah cawan air
1 cawan air kelapa
70g gula
5 gram agar-agar serbuk
60 gram santan kotak
1 sudu kecil garam
Ads
Bahan lapisan kedua:
2 cawan air
3 cawan air kelapa
150g gula
5 gram agar-agar serbuk
Cara buat lapisan pertama:
1. Dalam keadaan api tertutup, masukkan 1 setengah cawan air, 1 cawan air kelapa, 70g gula & 5 gram agar-agar serbuk.
2. Kacau sebati bahan di atas. Selepas sebati baru buka api. Perlahan saja, kacau dalam 2-3 minit.
3. Kemudian baru masukkan 60gram santan kotak. Masukkan 1 sudu kecil garam. Kacau hingga mendidih.
4. Bila mendidih, jangan kacau selama 2-3 minit. Kemudian baru padamkan api dan tuangkan dalam loyang.
5. Biarkan ia mengeras pada suhu bilik. Pastikan persekitaran anda bersih.
Cara buat lapisan kedua:
1. Masukkan kesemua bahan untuk lapisan kedua.
2. Kacau sebati baru hidupkan api. Perlahan saja kacau sampai naik wap.
3. Tapiskan.
4. Ambil agar-agar lapisan pertama yang dah keras tadi, cucuk sebanyak mungkin. Langkah ini penting supaya lapisan melekat. Kena cucuk banyak-banyak supaya lapisan melekat dengan kuat.
Ads
5. Kemudian tuang sikit demi sedikit. Dah habis adunan, masukkan pula isi kelapa. Ikut kreativiti anda.
6. Biarkan di luar selama 40 minit, kemudian baru sejukkan selama 2-3 jam.
Dah siap, memang nikmat makan waktu berbuka puasa.
Kuih tradisional peria ni memang sedap dikunyah, lembut tapi liut sikit sebab ada tepung pulut. Kuih muih Melayu memang tak lekang penggunaan tepung pulut dan santan ni.. Intinya boleh menggunakan kacang merah, kacang hijau atau kelapa.
Jom semak resipi perkongsian Farisha Sofea yang membahasakan dirinya Mama Sofea ni.
KUIH PERIA ALA MAMA SOFEA
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan segar
sedikit garam
air secukupnya
pewarna pilihan
inti pilihan ( inti kacang merah / kacang hijau / kelapa ) secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan tepung di dalam mangkuk, kacau rata. 2. Masukkan santan yang dicampur sedikit garam . 3. Masukkan pula air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh . 4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan . 5. Ambil sedikit doh dan masukkan inti ( farisha guna inti kacang merah ) 6. Untuk membuat corak , boleh menggunakan lidi / pisau plastik / pembalut buah . 7. Farisha gunakan menggunakan pembalut buah . 8. Letakkan kuih di tengah pembalut dan balut , tekan sedikit di kedua dua bahagian hujung kuih agar kuih terbentuk bujur . 9. Kemudian letakkan di atas baking paper,ulang sehingga habis . 10. Panaskan kukusan dan kukus selama 10 minit . siap
Bosan makan popia biasa? Jom try buat popia carbonara. Siap ada cheese. Mesti lagi sedap. Tak perlu cecah sos pun dah sedap dah. Jom try.
POPIA CARBONARA CHEESE
Popia carbonara yag siap dimasak.
BAHAN-BAHAN
• Sedikit minyak masak untuk menumis
• Sausage (potong kecil)
• Isi ayam (potong kecil)
• Lobak merah (hiris halus)
• Lada banggala (potong kecil)
• Bawang holand (potong kecil)
• Sos carbonara
• Garam, gula dan serbuk lada hitam secukupnya
• Mozzarella cheese
• Kulit popia secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Tumis bahan sampai naik bau.
2. Lepastu masuk sos carbonara home made atau carbonara prego.
3. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada hitam.
4. Gaul sekata. Matikan api. Ketepikan.
CARA MEMBUNGKUS
1. Bentang kulit popia.
2. Letakkan inti secukupnya.
3. Letakkan mozzarella cheese secukupnya.
4. Bungkus kemas.
5. Goreng dalam minyak yang cukup sehingga kekuningan. Angkat.
Tip: Bungkus dua lapis kerana kalau selapis, mudah bocor.
Terkenang kalau dulu-dulu bila petang musim hujan, mak mesti buat Lempeng pisang. Tapi sekarang nak jumpa lempeng ala kampung macam emak atau nenek buat memang jarang-jarang dapat. Bila terlanjur ingat, ini dikongsikan resipi lempeng kampung yang sedap sangat, kaya dengan rasa pisang segar, campur pulak dengan kelapa dan gula Melaka memang terbaik. Wajib cuba ni…
LEMPENG PISANG
BAHAN-BAHAN:
1 kg pisang Abu | lenyekkan
300gm kelapa parut | ambil putih sahaja
250gm tepung gandum | jika kurang boleh tambah
5 sudu makan gula kabung
Sedikit garam halus
Daun pisang secukupnya
CARA MEMASAK:
Campurkan kelapa di dalam mangkuk adunan yang berisi pisang yang sudah dilenyek.
Gaul rata, kemudian tambahkan garam, gula kabung yang telah dihancurkan.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga mendapat bancuhan yang diperlukan.
Panaskan kuali non-stick, letakkan daun pisang di atasnya dan tepekkan adunan lempeng pisang di atasnya dan panggang hingga masak.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira