Air Lai Chi Kang sangat sesuai minum ketika musim panas begini kerana ia dihasilkan menggunakan bahan-bahan yang dapat menyejukkan badan. Jom cuba buat. Memang sedap!

 

RESIPI AIR LAI CHI KANG

Ads

Cuaca Panas? Sejukkan Badan Dengan Lai Chi Kang Sejuk!

BAHAN-BAHAN

  • Biji kembang semangkuk (rendam dulu 3 jam)
  • Katira (rendam 3 jam)
  • Longan kering (rendam kejap 5 minit )
  • Biji selasih (rendam 5 minit)
  • Kacang tanah (sangai)
  • Buah laici
  • Buah kundur kering
  • Barli (rebus dulu)
  • Cincau
  • Buah Lo Han Ko
  • Kurma merah cina
  • Daun pandan
  • Gula batu

CARA MEMASAK:

Ads
  1. Rebus air bersama daun pandan, gula batu dan Buah Lo Han Ko
  2. Bila sudah menggelegak masukan kurma merah cina dan longan kering. Biarkan seketika.
  3. Kemudian siap, senduk letak dalam jag/mangkuk. Isikan bahan-bahan lain bila hendak minum sejuk letakkan ais.

Cuaca Panas? Sejukkan Badan Dengan Lai Chi Kang Sejuk!

Ads

Kredit resipi & foto: Aida Surieany Othman

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI