Air Lai Chi Kang sangat sesuai minum ketika musim panas begini kerana ia dihasilkan menggunakan bahan-bahan yang dapat menyejukkan badan. Jom cuba buat. Memang sedap!
RESIPI AIR LAI CHI KANG
BAHAN-BAHAN
- Biji kembang semangkuk (rendam dulu 3 jam)
- Katira (rendam 3 jam)
- Longan kering (rendam kejap 5 minit )
- Biji selasih (rendam 5 minit)
- Kacang tanah (sangai)
- Buah laici
- Buah kundur kering
- Barli (rebus dulu)
- Cincau
- Buah Lo Han Ko
- Kurma merah cina
- Daun pandan
- Gula batu
CARA MEMASAK:
- Rebus air bersama daun pandan, gula batu dan Buah Lo Han Ko
- Bila sudah menggelegak masukan kurma merah cina dan longan kering. Biarkan seketika.
- Kemudian siap, senduk letak dalam jag/mangkuk. Isikan bahan-bahan lain bila hendak minum sejuk letakkan ais.
Kredit resipi & foto: Aida Surieany Othman