Cucur Telur Mudah & Jimat, Rangup DiLuar Sedap Inti Didalam

Share

Cucur telur ni mudah sangat dibuat. Yang penting doh luarnya rangup dan sedap. Intinya pulak sangat murah kosnya.

Cukup dengan telur, bawang, cili merah kucai dan daun bawang, ringkas aje ramuannya. Tak payah daging atau ayam. telur aje sudah memadai. Boleh berjimat bahan dapur, jadi taklah kerap keluar rumah beli keperluan. Ingat, duduk rumah elok-elok.

CUCUR TELUR

BAHAN-BAHAN :

Bahan doh :
200gm tepung gndum
25gm mentega
1 biji
Secubit garam
1/4cawan air

Bahan inti :
2 biji telur
2 biji bawang dhiris*
2 biji cili merah dihiris*


Daun kucai secukupnya
Daun bawang dipotong
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Gaul tepung,mentega,telur,garam sebati.Masukkn air sedikit-sedikit uli hingga x mlekat di tangan.


2. Bahagikan doh kepada 8 bahagian, sapukan mentega dan rehatkan doh..
3. Panaskan kuali goreng bbahan bahan bertanda* hingga layu masukkn garam dan telur kacau hingga masak biar sejuk.
4. Leperkn doh letak inti n lipat sapu sekali lagi mntega…masa nak mngoreng tarik danleperkn sdkt doh..dah boleh goreng.
.
Selamat mencuba 😊
.
Resepi Oleh: Raja Zulaida Raja Kamal
Published by
Faridah Talib