Cuka Boleh Hilangkan Kesan Karat Pada Pisau Lama, Tak Perlu Nak Sental.

Share

Ada pisau baru yang lama jangan di lupakan. Masih boleh digunakan lagi jika betul cara jagaannya. Jika ada pisau yang sudah karat tapi sayang nak buang sebab masih boleh digunakan. Ini cara mudah untuk menghilangkan kesan karat tanpa susah payah menyental! Wajib cuba…

BAHAN-BAHAN:

  • 1 Botol Cuka Makan

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Rendam dalam cuka makanan selama 24 jam.
  2. Bilas dengan air paip.
  3. Kemudian sadur dengan minyak pelincir atau minyak masak.

CARA LAIN:

GUNAKAN: Cawan, cuka putih, span, kain

1) Tuangkan cuka ke dalam cawan atau kuali. Pastikan menggunakan cuka putih, yang mengandungi bahan yang dipanggil asid asetik yang akan menyerang karat.
Lain-lain jenis cuka boleh meninggalkan kesan.

2) Rendam pisau berkarat Jika anda tidak mahu merapikan seluruh pisau (atau pisau), anda juga boleh merendam tuala kertas di dalam cuka dan balutkannya di sekeliling pisau. Hanya tinggalkan pisau selama kira-kira lima minit. Semakin lama dan anda berisiko merosakkan bilah anda.

3) Lap ke bawah bilah. Jika masih terdapat sisa karat boleh lakukan dengan kaedah baking soda atau WD-40, Saya sekali lagi akan mengesyorkan minyak mineral untuk perlindungan dan pembersihan tambahan.

 

v

Kredit: Abdul Rashid Abdul Manaf

 

 

 

CUBA JUGA PETUA BERGUNA INI:

http://www.rasa.my/kotoran-pada-periuk-kuali-susah-nak-tanggal-cuba-petua-ni-jimat-mudah-berkilat-macam-baru/

Published by
Mastura Abu Kassim