Cukup Rasa Masam, Manis & Pedas Sotong Masak Nyonya Simple

Share

Bahan-bahan yang sederhana tapi boleh menutup rasa hanyir sotong. Sangat senang hanya kisar semua bahan dan tumiskan sebelum masukkan sotong. Istimewa daun limau purut, halia dan serai menaikkan aroma masakkan

SOTONG MASAK NYONYA SIMPLE

BAHAN-BAHAN:

  • ½ kilo sotong putih – cuci dan potong
  • 3 biji limau kasturi – perah dan ambil jusnya
  • 4 sudu makan sos tomato
  • Minyak masak secukupnya
  • Gula dan garam secukupnya

BAHAN KISAR:

  • 5 biji cili merah
  • 3 biji cili padi merah
  • 3 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 sudu teh belacan
  • kunyit
  • halia
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 batang serai

CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.

2. Masukkan sotong dan jus limau kasturi. Masak selama 5 minit.

3. Masuk sos tomato, gula dan daun pudina. Perasakan dengan garam secukup rasa.

4. Sebelum menghidang, hiaskan dengan daun pudina. Sedia untuk dinikmati!

Kredit: Hanan Humairah

Published by
Zera Naim