Hujung minggu bersama keluarga buat hidangan bakar-bakar memang meriah. Jom cuba buat daging bakar ala thai ni. Sesekali kita cuba kelainan pula.

DAGING BAKAR ALA THAI

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 1/2kg daging
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 2 sudu makan kicap
  • 1 sudu sos tiram
  • Garam & gula

 

CARA-CARA

  1. Tumbuk bawang putih dan serai sehingga lumat.
  2. Gaul semua bahan-bahan bersama daging dan biar ia perap ( boleh terus dibakar jika tidah mahu perap, tapi lagi lama perap lagi sedap)
  3. Daging jangan dibakar terlalu lama kerana daging akan kering.

BAHAN PENCICAH

  • 1 ulas bawang putih
  • Akar daun ketumbar
  • Daun ketumbar
  • Cili padi (ikut tahap kepedasan yang diingini)
  • Sos ikan
  • Gula
  • Limau nipis

 

CARA-CARA

  • Tumbuk bawang putih dan akar ketumbar.
  • Selepas itu satukan semua bahan dan gaul rata.
  • Cili padi dihiris halus

Kredit Resepi: Atisya Anuwa
.