Untuk anda yang suka masakan daging secara ringkas dan menyukai rasa pendas, masam dan manis serta aroma ketumbar. Anda wajib cuba menu Daging Goreng Thai ni, ia sangat mudah disediakan dan sangat sedap.

RESEPI DAGING GORENG THAI
BAHAN-BAHAN

800gm daging | hiris nipis, cuci dan tos
4 sudu makan ketumbar | kisar
ulas bawang putih |kisar
1sudu makan lada hitam | kisar kasar
2 sudu makan sis tiram
Garam secukup rasa
4 sudu mentega |dicairkan
BAHAN SOS:
3 sudu makan serbuk cili Thai | serbuk cili biasa pun boleh
2 sudu makan gula melaka | boleh juga guna gula pasir
2 sudu makan air limau nipis
2 sudu makan sos ikan atau sotong
BAHAN HIRISAN:
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
Daun ketumbar secukupnya

Ads

CARA MEMBUAT:

Ads
  1. Gaulkan daging bersama bahan dengan bahan kisar, ketumbar, bawang putih, lada hitam dan sos tiram serta garam.
  2. Gaul rata dan perap. Sekurang-kurangnya 30 minit, sebaiknya 2 jam.
  3. Panaskan mentega dalam kuali, tumis bahan hirisan bawang merah dan putih, kemudian masukkan daging.
  4. Kacau rata hingga daging kecut.
  5. Masukkan bahan sos, dan kacau rata hingga daging empuk, baru masukkan hirisan daun ketumbar.
  6. Perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.
  7. Sedia dihidangkan

kredit: resipi_ala_kampung

Ads

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI