Daging goreng Thai stail ibu ini memang sedap. Seperti kebanyakan masakan Thai lain, ia penuh aroma dan ada rasa masam dan pedasnya yang amat membuka selera.
Nak memasaknya bukan susah sangat. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Ameera ini ye. Gerenti makan bertambah!
400gm daging (potong dan bersihkan)
4 ulas bawang putih (hiris) – boleh beli online di sini
1 labu bawang merah besar (hiris) – boleh beli online di sini
Sedikit sos ikan (anggaran 1 sudu makan) – boleh beli online di sini
2 sudu makan cili kisar – boleh beli online di sini
Sedikit daun limau purut – boleh beli online di sini
1 biji tomato (belah 4)
Buah limau nipis – boleh beli online di sini
Daun ketumbar
Garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
3-5 batang cili padi (pilihan) – boleh beli online di sini
Minyak masak – boleh beli online di sini
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu kecil lada hitam – boleh beli online di sini
2 sudu makan sos tiram – boleh beli online di sini
Garam secukup rasa – boleh beli online di sini
Satukan daging dan semua bahan perapan dalam satu bekas. Gaul sebati dan perap selama I jam. Ketepikan.
Panaskan minyak tumis bawang putih dan bawang besar. Tumis hingga terbit wangi dan bawang layu.
Kemudian masukkan daging yang dah diperap tadi dan gaul sebati. Masukkan daun limau purut. Kemudian tutup periuk. Guna api sederhana sahaja. Masak daging sehingga lembut. Tapi rajin kacau-kacau ye.
Bila daging dah masak, masukkan cili kering kisar. Kalau nak pedas, boleh tambah kuantiti. Tambah pula sos ikan. Kemudian ambil sepotong limau nipis dan perahkan. Tambah gula secukup rasa.
Setelah itu masukkan tomato. Gaul rata. Nak masukkan cili padi pun boleh kalau suka pedas.
Last sekali, taburkan daun ketumbar.
Siap! Sedap makan dengan nasi putih panas-panas dan telur dadar. Peh!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official