Kalau berkunjung ke kedai tomyam, pasti lauk yang menjadi kemestian ialah Daging Masak Merah. Memang bertambah makan jika hirisan dagingnya nipis dan rasanya sedap. Andai masih enggan makan di kedai boleh saja menu ini dimasak sendiri. Boleh makan dengan tenang bersama keluarga. Bahan-bahan seperti berikut.

Daging Masak Merah

Bahan-bahan:

Rebus daging dgn pewarna merah (daging tak perlu di hiris) air rebusan daging tak perlu di buang.. Utk di jadikan kuah nanti..
Setelah daging masak & empuk.. Hiris nipis²
Bawang putih ditumbuk kasar
Cili boh/pes cili kering
Sos tiram
Sos tomato
Sos cili
Sedikit kicap sotong
Gula, garam & pak aji (optional)
Bawang holand, cili merah, bunga kubis (untuk hiasan)

Cara memasak:

IKLAN

1.Tumis bawang putih, cili boh, masukkan daging..
2.Goreng seketika.
3.Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato & air rebusan daging tadi.. Kuah terpulang nak banyak atau sikit.
4.Perasakan dengan gula, garam & pak aji..
5.Dah siap, bolehlah masukkan bahan hiasan tadi, bawang holand, bunga kubis & cili..
6.Siap untuk dihidangkan..

Credit : Cik Ma

 

Sambal Babat Cili Padi.

 

ANDA SEDANG MENCARI PRESSURE COOKER TERBAIK, ATAU PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH YANG LAIN. BOLEH LAYARI DI SINI.