Anda peminat kuih muih melayu? Susah nak dapat yang benar-benar menepati cita rasa. Buat untuk minum petang memang sedap dipadan pula dengan kopi panas, gerenti tak cukup sebiji. Kalau ada yang nak cuba buat, dikongsikan resipi membuatnya.
Dangai Kukus
(Anggaran 26 biji saiz lompang kecil)
Bahan-bahan:
3 cawan kelapa parut putih
1 cawan tepung pulut
Sedikit garam
Ads
Gula merah atau gula Melaka secukupnya
Cara membuat:
1.Masukkan 3 cawan kelapa parut putih bersama 1 cawan tepung pulut dan sedikit garam.
2.Gaul manja semuanya.
3.Masukkan 1 sudu penuh kelapa parut tadi ke dalam acuan. Tekan-tekan manja kelapa tersebut. buat lubang tengah dan masukkan 1 sudu kecil membukit gula merah atau gula Melaka.
Ads
4)Sediakan air kukusan. nak lebih wangi, masukkan 4 helai daun pandan ke dalam air kukusan tersebut. untuk aroma yang wangi. Setelah itu boleh kukus kuih dangai tersebut sehingga kuih masak
Suka makan Pulut Seri Muka, tapi selalu gagal bila cuba buat sendiri. Kali ini jangan risau, ini ada cara membuat gerenti jadi yang anda boleh cuba dan sukat pun guna cawan je. Kalau tak cuba tak taukan? Dan bukan sekali cuba itu sempurna kejadiannya, namapun baru belajar, kurang sikit-sikit boleh cuba lagi, lama gerenti tidak mengecewakan.
PULUT SERI MUKA BAHAN-BAHAN: 3 cawan pulut 2 cawan santan Secubit garam BAHAN BAHAGIAN ATAS: 1 cawan tepung gandum 2 cawan santan 1 1/2 cawan gula pasir Setgh cawan air pandan (kisar daun pandan) 1 sudu besar tepung jagung 1 biji telur Secubit garam
CARA MEMBUAT:
Cuci pulut toskan masukkn santan & garam kukus dalam loyang selama 25minit) kemudian angkat dan tekan-tekan supaya padat.
Masukkn semua bahan bahan bahagian atas dalam blend, kisar hingga halus.
Kemudian tuangkan ke atas pulut yang telah dipadatkan tadi.
Kukus 30 minit lagi, buka tutup kukus biarkan 5 minit hingga wap hilang.
Sedapnya Apam Balik. Makan panas-panas memang layan. Bagi anda yang nak cuba buat Apam Balik secara homemade, resipi mudah perkongsian saudari Raihan Mahat ni antara yang boleh dicuba. Nak buat nipis ke, tebal ke, kacang lebih ke, semua boleh. Satu adunan ni boleh dapat dalam empat keping Apam Balik. Memang puas hati.
RESIPI APAM BALIK HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1 ½ cawan air
Sedikit mentega atau marjerin untuk mengoles
BAHAN TABUR:
Kacang tanah kisar
Jangung manis dalam tin
Gula
Marjerin
CARA MEMASAK: 1. Pukul telur dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan soda bikarbonat, air dan pewarna kuning. Pukul lagi hingga sebati. 2. Masukkan tepung gandum dan baking powder. Pukul lagi hingga semua bahan sebati. 3. Ambil kuali tak lekat dan oleskan sedikit marjerin. 4. Tuang 2 senduk adunan apam dan ratakan. Jika nipis, tambah lagi adunan. Jika tebal, kurangkan. Ikut cita rasa masing-masing. 5. Biar adunan seketika sehingga masak. Kemudian tabur gula, kacang dan jagung dengan secukupnya.
6. Bila bahagian kulit sudah garing dan keperangan, angkat dan sapukan marjerin hingga rata. 7. Untuk memotong apam dengan mudah, lalukan pisau pada air. 8. Sedia untuk dinikmati.
Durian antara buah-buahan tempatan yang menjadi kegemaran ramai. Selain dimakan begitu sahaja, raja buah ni juga enak dicampur dalam pelbagai sajian. Antaranya ialah kuih Seri Muka Durian ni. Nak cuba buat? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Kisar semua bahan lapisan atas. Kemudian tapis dan masak di atas api perlahan sehingga naik wap. Anggaran masa lebih kurang 3 minit. Adunan kena sentiasa dikacau supaya tidak bergentel.
Tuang adunan ke atas lapisan pulut tadi.
Kukus kuih Seri Muka selama 40 minit. Buka tudung periuk kukusan dan kukus lagi selama 5 minit bagi mengeringkan air pada permukaan kuih.
Padamkan api dan sejukkan selama beberapa jam. Potong kuih menggunakan pisau plastik untuk hasil potongan yang cantik.