Resipi Donat Pandan Susu Gebu. Terlajak Mudah & Senang Nak Buat. Memang Wajib Cuba!

Share

Donat gebu rasa pandan yang harum wangi memang menambat selera. Warna hijau yang menarik dan lebih rasa lemak dengan tambahan bahan susu tepung. Nak cuba buat untuk minum petang ni? Memang sesuai sangat. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

DONAT PANDAN SUSU

BAHAN-BAHAN

  • 1 sudu kecil garam
  • 500gm tepung roti
  • 11gm yis
  • 10gm bread improver
  • 20gm susu tepung
  • 50gm gula pasir
  • 2 biji telur gred A
  • 80gm butter atau marjerin
  • 160gm air sejuk
  • 2 sudu kecil pes pandan
  • Susu tepung untuk salut donat

CARA MEMASAK:

1. Campurkan semua bahan-bahan dalam mangkuk mixer kecuali air sejuk.

2. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit. 

Uli sampai jadi doh yang licin.

3. Asingkan kepada doh kecik dan timbang setiap satu 50gm.

4. Bulatkan dan canai sedikit dan ambik penutup botol tekan bahagian tengah doh.

5. Tunggu doh naik sedikit dan boleh di goreng menggunakan api perlahan.

6. Salutkan dengan susu atau gula halus. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Zaimah Zakaria

Published by
Nur