Untitled design - 2019-08-13T102210.309

Dah puas makan rendang dan nasi impit sepanjang raya ni. Tekak teringin pula kuih muih yang manis dan rasa lembut di tekak. Sape suka donut ? Kadang-kadang beli rasanya tidak seperti yang diharapkan. Keras kejung. Ni min kongsi resipi cara membuat donut gebu gebas.

DONUT
Bahan-bahan:

2 sudu besar marjerin
2 sudu besar susu pkt
2 sudu besar gula halus

Ads

Cara memasak:

1.Gaul bg sebati pkai sudu je..

2.Dah sebati masuk tepung 3cawan stgh n mauripan, 3sudu kecik.gaul sebti.. Terus tuang air suam..air suam ni agak2 je.uli samp jdi doh.doh
JGN keras sgt ye…dh siap doh..perap stgh jam..ttup…

Ads

3.Slpas stgh jam.pastikan adunan naik 1x ganda ye.pastu bLh Lah uLi doh samp Licin.baru Lah dicanaikan n boleh lah terap dgn acuan donut..nak Canaikan jgn Nipis sgt Ye..biar tggi sikit…baru donut nampak montoks gitew..Pastikn sblm susun dont tabur tepung ye kt dulang..nnt nk angkt melekt plk

4.Biar 5mnt ke 8mnt..atau tgk die dh kmbg sikit..blh lh goreng..api slow…dh siap goreng tabur gula..

Ads

*GuLa..sya pkai gula pasir je..bland bg halus..

#mamazaza

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI