Cukup terkenal seluruh dunia kerana menjadi makanan kegemaran Doraemon. Pastri atau pancake dari negara Jepun ini asalnya berintikan kacang merah.
Resipi yang sangat mudah hanya perlu dikisar dalam blender untuk dapat hasil yang gebu.
DORAYAKI DORAEMON
BAHAN-BAHAN:
- *3 biji telur
- *1/2 cawan gula
- *1 penutup esen vanila
- *Secubit garam
- 1 sudu besar madu
- 2 sudu besar susu pekat
- 3/4 cawan air
- 2 cawan tepung
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh yis /mauripan
CARA MENYEDIAKAN:
- Blender bahan yang bertanda* hingga sebati.
- Selepas itu masukkan madu dan susu pekat. Blender lagi sehingga naik gebu.
- Kemudian masukkan air, tepung, minyak, baking powder, dan yis. Blender lagi sehingga sebati.
- Tuang kedalam bekas/mangkuk biarkan dalam 5-10 minit.
- Selepas itu suadah boleh panaskn non stick pan menggunakan api yang paling kecil tapi sekata
- Sukat adunan guna sudu yang agak membulat permukaannya.
- Bile sudah letak adunan kedalam pan tutup guna penutup periuk.
- Biarkan sampai permukaan dorayaki nampak kering selepas itu sudah boleh terbalikkan. Tapi terbalikkn sekejap dalam 5 saat dan boleh angkat.
- Buat sampai habis nanti boleh letak filling bluebery, strawbery, kaya, coklat atau peanut.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Aneka Hidangan Berbuka Berasaskan Ubi Keledek
Pelbagai hidangan menarik boleh dihasilkan dengan menggunakan keledek. Sesiapa yang mempunyai keledek di rumah tapi tidak ada idea untuk buat hidangan, boleh lah cuba resipi-resipi ni untuk dihidang masa berbuka.
1. BEBOLA UBI KELEDEK
BAHAN-BAHAN
- 2 cawan ubi keledek-rebus & mashed
- 1 biji telur
- 1/2 sudu baking powder
- tepung secukupnya
- minyak untuk menggoreng
- sedikit garam
- 3 tsb gula
CARA PENYEDIAAN
- Masukkan ubi, baking powder, telur dan garam ke dalam mangkuk. Tambah tepung sedikit demi sedikit. Uli sehingga tak melekat di tangan.
- Buat bulat-bulat kecil. Goreng dalam minyak panas sehingga perang.
- Sedap dimakan panas.
Kredit resipi & foto: Qasey Honey
2. KUIH GERODAK UBI KELEDEK
BAHAN-BAHAN
- 600 gm keledek (resipi ni guna keledek isi oren & lebihkan sikit kuantitinya sebab nak kurangkan manis)
- 7 biji telur (gred A)
- 5 keping nisse saiz kecil (gula kerek) (resipi ni guna 4 keping je sebab taknak manis sangat)
- 1 cawan air
- 2 helai daun pandan ~ disimpul
- 10 kuntum bunga cengkih
- 1/2 sudu kecil garam
CARA PENYEDIAAN
- Keledek dikupas kulitnya & cuci bersih. Potong/mayang memanjang.
- Masak gula nisse/gula kerek bersama-sama dengan air, daun pandan & cengkih sehingga larut & pekat. Keluarkan daun pandan dan mengkuang yang balut nisse. Tapis air gula tadi.
- Pecahkan telur, kacau-kacau sedikit. Tuangkan air gula nisse ke dalam telur, masukkan garam & kacau rata.
- Masukkan bancuhan telur dalam periuk yang sesuai (kalau ada periuk yang tebal lebih baik kerana tidak cepat hangus). Campurkan hirisan keledek tadi & ratakan sedikit. Masak dengan api paling perlahan dengan periuk tertutup. (Jika guna pemanggang ajaib jadi ia nampak nipis & cepat empuk) Bila keledek empuk & bancuhan telur membeku bolehlah dipadamkan api. Sesuai dihidangkan ketika masih panas atau sejuk dimasukkan dalam peti sejuk.
Kredit resipi & foto: MaDiHaA aka Ratna
3. BERGEDIL KELEDEK
BAHAN-BAHAN
- 6-7 ketul keledek (kentang pon boleh)
- 1 cawan tepung gandum
- Sedikit isi ayam/daging
- Hirisan daun sup/bawang
- Sedikit bawang goreng
- Kobis-hiris
- Cili merah-potong bulat
- Secubit garam
- Lobak merah-potong dadu
- 2 biji telur-pecahkan
CARA PENYEDIAAN
- Rebus keledek hingga empuk. Kemudian toskan.
- Kemudian lenyek/tumbuk hingga lumat.
- Campurkan dengan tepung gandum dan semua bahan-bahan di atas.
- Gaul sebati adunan itu.
- Bila dah sebati, bulat-bulatkan sebesar bola pingpong . Leperkan sedikit.
- Bila dah siap, golekkan dalam telur yang dipecahkan tadi.
- Sedia untuk digoreng. Goreng hingga garing/masak.
- Siap!
INFO: Lebihkan ayam, daging tu atau udang untuk lebih sedap
Kredit resipi & foto: Ryna Hakimi
4. KUIH TALAM UBI KELEDEK
BAHAN-BAHAN (LAPISAN BAWAH)
- 300 gm keledek merah – rebus dan lecek
- 75 gm tepung beras
- 75 gm tepung ubi
- 150 gm santan kotak
- 150 gm air
- 250 gm gula pasir – (guna 200 gm)
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil esen vanila (jika suka)
- Sedikit pewarna kuning
BAHAN-BAHAN (LAPISAN ATAS)
- 100 gm tepung ubi
- 200 gm santan pekat
- 200 gm air
- 2 sudu besar tepung beras
- 1 sudu kecil garam
CARA PENYEDIAAN (LAPISAN BAWAH)
- Kisar semua bahan dan masukkan dalam periuk. Kacau di atas api sederhana hingga pekat.
- Sapu minyak pada loyang. Tuangkan ke dalam loyang. Boleh juga gunakan acuan kecil hingga paras separuh sahaja dan kukus selama 7 minit.
CARA PENYEDIAAN (LAPISAN ATAS)
- Kisar semua bahan dan masukan ke dalam periuk dan kacau atas api hingga pekat dan tuang ke atas adunan keledek tadi.
- Kukus semula selama 10 minit.
- Sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan dan dipotong.
Kredit resipi & foto: Azie Kitchen
5. PAI CRUMBLE KELEDEK
BAHAN-BAHAN (PASTRI PAI)
- 200 gm tepung gandum
- Secubit garam halus
- 100 gm mentega/margerin
- 2-3 sudu besar air ais
- 1 biji telur
- 1 sudu besar tepung jagung
CARA PENYEDIAAN
- Ayak tepung gandum dan tepung jagung bersama garam ke dalam mangkuk.
- Masukkan mentega. Gaul ramas sehingga menjadi serbuk roti.
- Masukkan telur. Tambahkan air ais sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh lembut.
- Isikan ke dalam plastik atau balut dengan ‘cling wrap’. Rehatkan di dalam peti ais selama 20 minit.
Sementara tu sediakan lapisan kastard dan inti pai.
BAHAN-BAHAN (KASTARD)
- 1/2 tin susu cair
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu besar gula
CARA PENYEDIAAN
- Satukan semua bahan di dalam periuk. Gaul dengan whisk hingga sebati.
- Letakkan periuk di atas dapur dan hidupkan api perlahan. Masak kastard sambil dikacau sehingga kastard pekat. Ketepikan.
CARA MEMASAK PASTRI
- Keluarkan doh daripada peti sejuk. Canai pastri pada ketebalan bersesuaian dan letakkan di dalam tin pai bersaiz 7 inci. Biar berlebihan di tepi acuan kerana pastri akan sedikit mengecut apabila masak.
- Panaskan oven pada suhu 180 C. Masukkan tin pastri di tengah oven dan bakar selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
BAHAN-BAHAN INTI PAI
- 150 gm keledek putih/merah- dipotong kiub dan direbus empuk
- 50 gm gula perang
- 1 biji telur
- 20 gm mentega
- 60 ml susu segar
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 1/4 sudu teh garam
BAHAN CRUMBLE
- 50 gm gula perang
- 20 gm tepung kek/ tepung berserbuk penaik
- 15 gm mentega
- 3 sudu besar kacang tanah yang telah disangrai dan dikisar
- 1/2 sudu teh esen vanilla
CARA PENYEDIAAN
- Lecek keledek hingga halus. Campurkan dengan gula, mentega, esen, telur dan garam. Gaul sebati.
- Keluarkan pastri yang telah dibakar tadi dan ratakan kastard di atasnya.
- Ratakan pula campuran keledek di atas lapisan kastard. Akhir sekali satukan semua bahan crumble dan gaul sebati. Taburkan di atas lapisan keledek.
- Masukkan pai ke dalam bahagian tengah oven dan bakar pada suhu 160 C selama 30-40 minit lagi. Sejukkan sebelum dihidang.
Kredit resipi & foto: Raihan Shaari
Selamat mencuba!
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Kongsi Idea Sajian Sarapan Timur Dan Barat… Cepat Dan Mudah!
Roti Kukus Gebu Ni Memang Puas Hati Makan
Minum petang dengan hidangan roti memang enak. Tambah pula jika baru dimasak. Hari ini jom kita buat roti kukus. Nak makan cicah kari/sardin pun sedap. Buat roti ni, kalau doh macam lambat kembang tu, jangan panik. Tunggu sampai kembang elok, baru kukus. Nanti semasa kukus ia akan mengembang lagi. Loyang jangan dibalut ketat sangat semasa kukus. Nanti roti tak dapat mengembang, susah nak gebu.
ROTI KUKUS
Bahan-bahan:
150g tepung gandum-beli online di sini
2 biji telur
1 sudu besar gula
1 sudu kecil yis-beli online di sini
1 sudu kecil esen vanila-beli online di sini
Secubit garam-beli online di sini
1 sudu besar minyak masak
Gula dan butter yang dicairkan untuk topping
Cara membuat:
1.Satukan tepung gandum, yis, gula, garam dan telur dalam bekas. Kacau dengan spatula hingga rata.
2.Kemudian masukkan minyak masak. Uli hingga doh licin. Perap sampai doh naik dua kali ganda.
3.Lepas perap, bahagikan doh kepada beberapa bahagian.
4.Bulatkan dengan tangan.
5.Susun dalam loyang. Saya pakai loyang 6 inci. Kemudian tunggu lagi hingga doh kembang dua kali ganda.
6.Kukus dengan api sederhana 35-40 minit. Loyang balut dengan cling wrap. Tapi jangan ketat sangat. Bagi ruang untuk roti mengembang masa dikukus.
7.Bila roti dah masak, sapu dengan marjerin/butter cair.
8.Tabur gula. Siap untuk dimakan. Nak makan cicah kari/sardin pun sedap.
Kredit: Khairunnisa Mohammad
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Tempe Basah, Sangat Sedap & Cara Masak Pun Mudah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Roti Gulung Sosej. Kudapan Ringkas & Mudah Untuk Anak-Anak.
Tercari-cari hidangan yang sesuai disajikan buat anak-anak di waktu petang begini? Resipi Roti Gulung Sosej ni boleh dicuba. Mudah untuk dibuat malah mengenyangkan! Anak-anak pasti suka.
BAHAN-BAHAN:
- 12 biji sosej koktel
- 6 keping roti putih
- 200gm serbuk roti
- 1 biji telur ayam
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Roti putih dibuang bahagian tepi kemudian digelek sehingga nipis dan dipotong dua.
- Gulungkan sosej koktel dengan roti yang telah digelek tadi. Sapukan telur di bahagian hujung untuk melekatkan roti tersebut.
- Celupkan gulungan tadi ke dalam telur kemudian ke dalam serbuk roti.
- Goreng sehingga kuning keemasan.
- Sedia untuk dihidangkan bersama sos cili atau mayones.
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
Resipi Step By Step Bergedil Tauhu. Mudah & Memang Sedap! Cicah Sambal Kicap Memang Nikmat.
DIY Bebola Kentang Inti Ayam Pop Corn, Gerenti Anak-Anak Suka!
Cara-Cara Buat Kacang Tanah Goreng Masin Macam Mak Kita Buat Dulu-Dulu.