
Jika mahukan rasa Drummet Goreng Madu yang lebih pedas dan menyengat, anda boleh menggunakan cili padi atau sekadar cili merah.
BAHAN-BAHAN:
- 10 ketul drummet ayam | dibersihkan dan tos
- 10gm serbuk lada sulah
- 10gm garam
- 10gm sos tiram
- 250gm mentega
- 1 biji bawang besar | dimayang
- 2 biji cili merah | dihiris nipis
- 1 tangkai daun kari
- 3 sudu makan madu
CARA MEMASAK:
- Gaulkan ayam bersama serbuk lada sulah, garam dan sos tiram.
- Panaskan kuali dan goreng ayam sehingga keperangan.
- Panaskan mentega, goreng bawang besar, cili merah dan daun kari hingga garing.
- Taburkan di atas ayam goreng.
- Akhir sekali tuangkan madu di atas gorengan ayam.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Ayam Masak Lemon Yang Gerenti Akan Jadi Lauk Kegemaran Ramai

Selain ayam goreng, ayam masak kicap, rendang ayam dan ayam masak lemak cili api, kita juga boleh cuba resipi ayam masak lemon.
Ayam ini mempunyai cita rasa unik kerana dimasukkan jus lemon dan kulit lemon. Justeru, bagi penggemar rasa masam-masam limau, sesuai sangat untuk mencuba resipi ini.
Melalui facebook, Nur Hazlina Othman telah berkongsi resipi ini. RASA kongsikan di sini untuk tatapan anda semua.
AYAM MASAK LEMON

BAHAN PERAP AYAM
400 gram isi ayam (hiris nipis)
1 sudu kecil coarse blackpepper
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil sos blackpepper
2 sudu besar kicap manis
CARA PERAP AYAM
1. Ayam digaul dengan semua bahan selama 30 minit.
BAHAN GORENG AYAM
4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar tepung jagung
CARA MEMBUAT
1. Gaul kedua-dua tepung dalam pinggan. Ketepikan.
BAHAN SOS
1 sudu besar jus lemon
1 sudu kecil lemon zest/kulit lemon
1 sudu besar cuka
1 sudu besar madu
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil gula perang
CARA MEMBUAT SOS
1. Dalam mangkuk, gaul semua bahan sos. Ketepikan.
BAHAN TUMIS
2 cm salted butter
3 ulas bawang putih (tumbuk)
3 inci halia (hiris halus, kemudian tumbuk)
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak untuk goreng ayam. Ambil ayam yang sudah diperap tadi. Salut dengan campuran tepung gandum dan tepung jagung. Goreng dalam minyak panas sehingga keperangan. Angkat. Kalau ingin lebih rangup ayamnya, buat style korea. Angkat lima minit, kemudian masukkan semula ayam dalam minyak panas.
2. Untuk masak sos, panaskan kuali kemudian masukkan mentega. Masukkan bawang putih dan halia. Apabila sudah keperangan, masukkan bahan sos yang sudah dibancuh tadi.
Tambahkan sedikit air dalam ½ gelas. Rasa dulu. Kalau kurang rasa, tambah garam.
3. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
4. Kaup balik supaya rata, kemudian tutup api.
5. Siap untuk dihidang.
Selamat mencuba!
Sumber: Nur Hazlina Othman
Resipi Kaki Ayam Masak 3 Rasa Yang Padu & Sedap

Selain dibuat sup, kaki ayam juga boleh dimasak 3 rasa. Jemu juga kan jika selalu masak sup, kari atau tomyam. Jadi, tukar selera kepada kaki ayam masak 3 rasa. Memang sedap. Boleh diratah begitu sahaja. Jom kita ikut resipi yang dikongsi oleh Mizah Ngatiman ini.
KAKI AYAM MASAK 3 RASA

BAHAN-BAHAN:
- Sebekas kaki ayam
- Segenggam lada kering | direbus
- 1 biji bawang merah besar | dikisar
- 5 ulas bawang putih | dikisar
- 2 inci halia | dikisar
- 3 batang serai | diketuk
- 2 sudu besr sos tiram
- 3 sudu besar sos cili
- Garam dan gula secukupnya

CARA PENYEDIAAN:
1. Rebus dahulu kaki ayam sehingga empuk. Kemudian, buang air rebusan.

2. Panaskan minyak dan tumis serai dahulu.

3. Masukkan lada kisar dan tumis sehingga pecah minyak.

4. Bila dah pecah minyak, masukkan sedikit air, sos tiram dan sos cili.


5. Kemudian, masukkan gula dan garam secukup rasa.

6. Biarkan sambal sedikit pekat, kilat dan likat.

7. Barulah masukkan kaki ayam yang sudah direbus tadi.

8. Gaul rata sehingga sambal dan kaki ayam mesra.

9. Siap!

Kredit resipi & foto: Mizah Ngatiman
Anda mencari AIR FRYER? Boleh klik DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Variasi Menu Udang Yang Mudah & Senang Dimasak. Gerenti Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Resipi Mudah & Sedap Ayam Masak Rose Ala Line Clear

Jika korang pernah makan di Restoran Line Clear Penang antara menu yang popular adalah Ayam Masak Rose.
Hari ini, kita kongsikan resipi ayam masak rose ala line clear daripada Mohd Rozmie. Boleh cuba masak sendiri kat rumah nanti.
AYAM MASAK ROSE ALA LINE CLEAR

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
1 rempah empat sekawan
1 helai daun pandan
1 biji bawang holland – beli online di sini
1 batang serai – beli online di sini
1 sudu teh serbuk jintan putih – beli online di sini
1 sudu teh serbuk ketumbar
½ sudu teh garam masala
100gm pes tomato dalam tin
100gm santan – beli online di sini
Gula
Garam

TONTON Mango Baked Cheesecake | Dapur Rasa Live
TONTON Kue Teow Goreng | Dapur Rasa Live
BAHAN KISAR A:
1 inci halia – beli online di sini
20gm cili kering – beli online di sini
40gm ulas bawang putih – beli online di sini
120gm bawang besar – beli online di sini
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
BAHAN KISAR B:
120gm tomato
80gm lobak merah – beli online di sini
10gm gajus
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA-CARA:
1. Seekor ayam saiz sedang dipotong 18. Bedakkan ayam dengan garam kunyit.
2. Panaskan minyak, goreng ayam terlebih dahulu selama 4 minit atau separuh masak dan ketepikan dulu.

3. Gunakan satu senduk lebihan minyak gorengan ayam tadi, tumis rempah 4 sekawan.
4. Masukkan bawang besar yang telah dipotong mayang. Tumis bawang sehingga layu. Masukkan daun pandan.

5. Kemudian masukkan bahan kisar A. Tumis sehingga bahan kisar A pecah minyak.
6. Bila bahan kisar A pecah minyak, masukkan bahan kisar B. Kacau sebati, masak selama 4 minit.

7. Masukkan pes tomato, kacau lagi. Bila bahan dah sebati elok, masa ini masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati.

8. Masukkan serai yang telah diketuk. Kemudian masukkan serbuk jintan putih dan serbuk ketumbar kacau lagi.
9. Masukkan ½ sudu teh garam masala. Saya beli garam masala saiz kecil di pasar. Selalunya ada jual di bahagian rempah.

10. Gaul sebati ayam, tutup kuali dengan tudung dan biarkan masak selama 10 minit dengan api yang kecil.
11. Selepas 10 minit, buka penutup kuali tambahkan santan dan gaul sebati. Perasakan garam dan gula secukup rasa.

12. Kemudian biarkan mereneh selasa 10 minit lagi supaya santan betul-betul masak.
Kredit resipi: Mohd Rozmie
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Ropa Inti Daging, Mudah Je Nak Buat Kuih Warisan Orang Terengganu Ni
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:


