Dua Cara Sajian Warisan Portugis. Rugi Kalau Tak Cuba..

Share

Negara kita memang kaya dengan kepelbagian sajian warisan pelbagai kaum. Jika ke Melaka, masyarakat Portugis cukup terkenal dengan sajian laut yang lazat. Rugi kalau ke Melaka tak mencuba dua sajian ini.

Ikan bakar Portugis dan Ketam Lada Hitam yang segar memang enak dimakan dengan dua gaya masakan ini. Kolej Yayasan FELDA berkongsi resipi…

IKAN BAKAR PORTUGIS


.

BAHAN-BAHAN :

  • 2 ekor ikan kembung | saiz sederhana besar
  • 3 helai daun limau purut
  • 150ml minyak masak
  • 5gm garam
  • 15gm gula
  • 1 helai daun pisang
  • 3-5 sudu makan cili kisar
  • 2 sudu teh asam jawa

Bahan kisar :

  • 1 biji buah keras
  • 45gm bawang putih
  • 4 biji bawang merah
  • 2 batang serai
  • 1/2 inci belacan
  • 2 hiris lengkuas

CARA MEMASAK :
1. Kisar semua bahan kisar untuk dijadikan pes ikan bakar.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar bersama cili kisar tadi dengan api yang perlahan hingga naik bau.
3. Tambah perahan air asam jawa, gula dan garam.
4. Selesai menumis, lumurkan pes tersebut pada ikan dan letakkan daun limau purut dan bungkus menggunakan daun pisang dan aluminium foil.
5. Bakar ikan di atas dapur kayu arang selama 15-20 minit.

Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : bakar
Jenis masakan : Sajian Ala Portugis (Melaka)
Keistimewaan : Rasa masam pedas dengan aroma asap dapur kayu menambah selera
Anggaran kos : RM 15

INFO CHEF : Ikan juga boleh dibakar menggunakan ‘pemanggang ajaib’ atau ketuhar.

KETAM LADA HITAM
BAHAN-BAHAN :

  • 2 ekor ketam
  • 3 ulas bawang putih | dicincang
  • 3 sudu makan serbuk lada hitam
  • 1 inci halia
  • 2 sudu makan kicap masin
  • 3 sudu makan kicap manis
  • 3 sudu makan sos tiram
  • 3 sudu makan sos cili
  • 3 sudu makan sos tomato
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak secukupnya
  • 50gm daun parsli

CARA MEMASAK :
1. Cuci ketam dan goreng hingga bertukar warna. Angkat dan toskan.


2. Tumiskan bawang putih, halia, daun kari dan serbuk lada hitam. Masukkan kicap masin, kicap manis, sos tiram, sos tomato, sos cili, garam dan daun kari. Gaulkan sebati.
3. Tambahkan secawan air untuk kuah, biarkan hingga mendidih.
4. Tambahkan sedikit bancuhan tepung jagun untuk memekatkan kuah
5. Masukkan ketam yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehingga ketam diselaputi kuah.
6. Renehkan sebentar sebelum diangkat.
7. Hias dengan daun parsli dan siap untuk dihidang.

Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Sajian Ala Portugis (Melaka)
Keistimewaan : Rasa lada hitam dan masam manis membangkitkan jus ketam yang lazat
Anggaran kos : RM 35

INFO CHEF: Seperti juga makanan laut yang lain, ketam juga tidak boleh dimasak lama untuk mengekalkan rasa jus manis ketam


.

FOTO : NOR YANTI SAHARUDIN
RESIPI :MOHAMAD RIZAM HUSSIN, MUHAMMAD AMIRUDDIN ABU BAKAR
TERIMA KASIH :Kolej Yayasan FELDA Pahang,
Feldajaya Timur Mempaga,Karak, Pahang.http://www.yayasanfelda.org

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI:

DAN RESIPI INI :

 

BOLEH JUGA SEMAK VIDEO INI :

 

Published by
Faridah Talib