Ini adalah cara mudah dan sedap untuk menikmati sosej sesuai untuk di makan begitu sahaja atau makan dengan nasi.

SOSEJ BAKAR MADU

Ads

BAHAN-BAHAN:
Sepeket sosej (10 ketul)

BAHAN PERAPAN:

Ads
  • 6 sudu makan kicap manis
  • 2 sudu makan kicap masin
  • 2 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 2 sudu makan madu
  • Secubit lada hiitam

CARA-CARA MEASAK:

Ads
  1. Satukan semua bahan perapan ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan sosej ke dalam bahan perapan tadi dan perap seketika. Boleh bakar terus jika suka.
  3. Boleh bakar menggunakan kuali ajaib atau apa
  4. Masukkan 3 sudu makan mentega ke dalam kuali sebelum sosej dibakar.
  5. Bakar dengen api perlahan sehingga masak.
  6. Bila sosej sudah masak curahkan baki sos tadi.
  7. Gaul rata perlahan-lahan supaya sosej tak patah.

Kredit: Mak Cik Ratu

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI