Asyik betul mengunyah, layankan kacang kuda rebus dengan kacang kuda sambal. Antara dua ini, mana satu menjadi kesukaan?
Jika nak diikutkan, kedua-duanya memang enak untuk dinikmati. Bezanya, bagi yang lebih menggemari rasa aslinya, akan memilih kacang kuda rebus. Manakala pada yang ingin merasai kenikmatan sedikit pedas dan rasa rempah, akan memilih kacang kuda sambal.
Adakala sukar juga nak jumpa kacang kuda rebus dan sambal ini dijual di kebanyakan gerai. Apa kata kita buat je sendiri. Ikuti perkongsian resipi daripada Tuan Adriana Arissa ini. Percayalah! Hidang saja, berebut-rebut orang yang nak makan.
KACANG KUDA REBUS
BAHAN-BAHAN:
Kacang kuda – Boleh beli online di sini
Serbuk kunyit / pewarna kuning – Boleh beli online di sini
Garam – Boleh beli online di sini
Gula
CARA MEMASAK:
Rendamkan kacang kuda semalaman atau kira-kira 6 jam.
Rendam bersama serbuk kunyit atau pewarna kuning.
Setelah itu, toskan dan bolehlah direbus bersama garam dan gula sehingga empuk. Dah siap!
KACANG KUDA SAMBAL
BAHAN-BAHAN:
Kacang kuda
Bawang merah – Boleh beli online di sini
Bawang putih
Cili kering (dipotong kasar)
Cili kisar – Boleh beli online di sini
Serbuk kari – Boleh beli online di sini
Daun kari
Biji sawi – Boleh beli online di sini
Garam
Gula
CARA MEMASAK:
Rebuskan kacang kuda. (Caranya seperti resipi Kacang Kuda Rebus di atas.)
Tumiskan bahan-bahan sambal dengan sedikit minyak.
Masukkan cili kisar dan serbuk kari.
Tambahkan garam dan juga gula secukup rasa.
Kemudian, masukkan kacang kuda yang telah siap direbus tadi.
Gaulkan sehingga sambal kering.
Siap dan sedia untuk dinikmati.
Kredit: Tuan Adriana Arissa
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official