Bagi penggemar karamel dan pisang, kek ini memang manisan lazat untuk hidangan pencuci mulut. Hiasan pisang cantik tersusun tu yang memikat selera.
Bagi yang suka manis secukup rasa boleh lah hiaskan karamel dan pisang atasnya, tetapi kalau nak buat keknya sahaja pun dah cukup sedap bagi min. Jom semak resipi perkongsian dari Wawa Kitchen ni.
RESEPI KEK PISANG CARAMEL
.
Ads
BAHAN-BAHAN :
Bahan Karamel :
4 sudu gula kasar
1 sudu air
Loyang 6 inci yg sy pakai ni
Pisang potong jangan nipis sangat untuk susun dipermukaan loyang
.
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dalam loyang panaskan loyang sehingga gula larut
2.Biarkan sehingga gula keperang-perangan selesai tutup api dan biar caramel sejuk seketika
3.Dah sejuk ( permukaan gula mcm kaca ) susun pisang ikut kreativiti sendiri meenutup permukaan loyang
4.Ketepikan
Bahan adunan kek :
Bahan A :
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*Satukan dan ayakkan, ketepikan
.
Bahan B :
1 cawan pisang yang telah dilenyekkan
3 biji telur gred A – asingkan putih dan kuning
Setengah cawan gula kasar
1 sudu kecil ovellete
Secubit garam
3/4 cawan minyak masak
1 cawan susu cair / fresh milk
1 sudu kecil esen vanilla
.
Bahan2 C :
1. Chocolate rice boleh juga letak badam, pun sedap
Ads
.
CARA NAK MENYEDIAKAN ADUNAN KEK :
1. Pukul putih telur bersama gula sehingga kembang
2. Setelah adunan kembang (soft peak) masukkAn ovellete pukul lagi sehingga betul2 kembang
3. Kemudian masukkn pisang lenyek..minyak masak..pukul lg sehingga rata
4. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit sampai tepung habis dan masukkan garam
5. Kemudian masukkan susu dan esen vanilla
6. Akhir sekali baru masukkan choclate rice
7. Masukkan adunan kedalam loyang yg telah disusun pisang dan caramel tadi
8. Kukus sampai masak.,dlm 30 ke 45 minit atau sehingga masak
Ads
.
Pemilik Resepi : Wawa Kitchen
FB : resepi roti
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Masakan berasaskan udang memang menjadi kesukaan ramai. Jika anak tak suka masakan bersambal boleh cuba resipi udang butter milk ini. Resipi ni atas masing-masing ,nak letak cili api ataupun tak.Nak pedas boleh letak. Malah nak tukar letak ayam pun boleh. Tapi ayam tu korang kena goreng tepung dulu la sebelum tu. Senang je nak buat! Dah la senang, sedap plak tu.
UDANG BUTTER MILK BAHAN-BAHAN: Udang galah/apa je la udang yang saiznya besar/ sederhana Buttercup (lagi banyak lagi sedap)-BELI ONLINE DI SINI ½ tin susu cair .Nak berkuah boleh letak lebih 7 ulas bawang putih(dikisar halus) Cili api kalau suka (tumbuk/kisar halus bersama bawang putih)
CARA MEMASAK:
1.Goreng dulu udang dengan mentega sehingga agak garing. Asingkan.
2.Guna bekas goreng udang tadi,tumis bawang putih.
3.Bila dah agak garing,masukkan susu dan garam.
4.Kacau sebati.Masukkan udang.
5.Masak sehingga pekat. Siap untuk dihidang. Kredit : Fairuz Abu Hassan
Sedapnya waffle homemade ni. Kalau dapat makan panas-panas, memang layan. Kanak-kanak pun sangat suka makan waffle. Kalau beli, sekeping dalam Rm3- RM3.50. Mahal… Bayangkan kalau nak kena beli untuk 4-5 orang anak. Buat sendiri lagi jimat. Satu adunan ni anda boleh dapat dalam 5 keping waffle. Cukup untuk sajian minum petang satu keluarga. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nor Asiah ni. Mudah & pasti menjadi. Tak perlu dah beli lagi lepas ni.
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan ke dalam mangkuk dan pukul hingga sebati. 2. Biarkan adunan selama 10-15 minit. 3. Panaskan acuan waffle dan masak hingga sempurna. 4. Boleh hidangkan waffle mengikut perisa yang digemari.
Mesti semua penah makan nasi kat hotelkan, mesti pelik kenapa nasi hotel berderai, tapi rasa macam lemak-lemak, moist macam campur beras pulut jer. Jom belajar dengan Chef Adzha.
Haa nie chef nak share dengan korang semua cara hotel atau restoran masak nasi, sebenarnya cara nie diambil daripada cara penyediaan nasi jepun tuh, kan orang jepun makan nasi pown dengan chopstick, nak bagi nasi tergumpal dan melekat tapi tak lembik nielah salah satu kaedah dorang guna.
Kali ni Chef guna periuk kat rumah jer dan beras Cap Masjid saja. Takut nanti hangpa kata Chef guna equipment lain yang tak der kat umah pulak.
Caranya sangat mudah korang follow jer step dalam video nieh. Sure hasilnya nasi gebu berderai comel sedap lemak yummmyyyy.
Bahan-bahan:
Beras & Air
Cuka makan
Minyak masak
Garam
Kalau nasi tengahari tak habis pon nak masak untuk nasi goreng malam pon boleh jer sebab nasi dia akan berderai lepas disejukkan.