Roti Golok ni pernah viral suatu ketika dulu. Jadi sejak viral tu memang ramai peminatnya. Kalau beli, sebiji roti golok berharga RM2. Jadi, jom cuba buat sendiri. Puas makan.

Resipi ini dikongsikan oleh Farisha Sofea di facebook RASA Share Resepi. Bolehlah cuba.

ROTI GOLOK SIMPLE

BAHAN A
1 cawan air suam
1 peket yis segera
4 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat
1 biji telur ayam / kuning telur

IKLAN

BAHAN B
4 cawan tepung roti / tepung gandum (diayak)
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar mentega / marjerin
1 sudu kecil pelembut roti
1/2 sudu kecil garam halus

TOPPING
Mentega / marjerin
Gula kastor secukupnya

CARA MEMBUAT
1. Satukan semua BAHAN A kecuali telur ayam. Kemudian kacau sebati.
2. Biarkan sehingga yis mengembang. Ketepikan.
3. Di dalam bekas lain, satukan pula BAHAN B.
4. Ramas sehingga adunan menjadi seperti serbuk roti. Ketepikan.
5. Ambil adunan BAHAN A tadi. Campurkan telur ke dalamnya. Adun rata.
6. Tuang BAHAN A ke dalam BAHAN B sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga adunan menjadi doh.
7. Uli doh sehingga lembut dan elastik.
8. Bulatkan doh dan sapukan keliling doh dengan sedikit minyak masak.
9. Rehatkan doh selama 1 jam atau sehingga doh mengembang dua kali ganda.
10. Tumbuk-tumbukkan doh tersebut dan bahagikan kepada beberapa bahagian kecil ikut saiz yang disukai.
11. Bentukkan doh tersebut. Kemudian susun doh di dalam loyang pembakar yang telah digris.
12. Rehatkan doh selama 20 minit atau sehingga doh mengembang. Dalam masa sama, panaskan oven.
13. Sapukan permukaan doh dengan sedikit air.
14. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 25 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing .
15. Setelah masak, sejukkan seketika sebelum diletakkan topping. Sedia untuk dimakan.

Selamat mencuba!

Korang nak beli OVEN baru tak? Jom klik sini untuk tengok OVEN BARU. Nanti boleh masak roti golok ni dengan oven baru. Yeeha!

NAK RESIPI LAIN? Klik sini: Baru Tahu Senang Je Nak Buat Piza

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan?  Klik sini (saya nak beli periuk baru la)

Kredit Resipi: Farisha Sofea