Sedapnya Karipap Kentang. Memang tidak dinafikan, karipap ni antara kuih yang jadi kegemaran ramai tanpa mengira usia. Dapat pula makan karipap yang rangup dan sedap, lagilah laju suap ke mulut. Bermurah hati berkongsi resipi Karipap Kentang yang sedap, saudari Noor Baini Bakar juga berkongsi petua goreng karipap supaya kulitnya licin dan rangup Ha…Nanti bolehlah cuba ya. Jom lihat bahan-bahan lain yang diperlukan.
CARA MASAK KARIPAP KENTANG RANGUP YANG SANGAT SEDAP!
BAHAN-BAHAN: 1 kg tepung gandum – beli online disini 1 cawan minyak masak – beli online disini 1 cawan majerin – beli online disini 1 cawan air sejuk dari peti ais – sukatan lebih kurang 2 sudu (kfc) garam – masukkan ke dalam air dan larutkan
CARA MEMBUAT KULIT KARIPAP: 1.Panaskan minyak dan majerin kemudian curahkan ke dalam tepung. Gaul sehingga rata. 2. Kemudian masukkan air dan uli sehingga menjadi doh. 3. Simpan doh di dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam. 4. Doh karipap siap untuk digunakan.
BAHAN-BAHAN: 1kg ubi kentang – dipotong dadu, direbus, dan ditos air – beli online disini 1/2 biji bawang besar – dicincang – beli online disini 4 sudu makan serbuk kari – beli online disini 8 sudu makan gula – boleh sesuaikan ikut citarasa Sedikit daun kari 3 sudu teh garam – beli online disini Udang 1 sudu teh serbuk perasa – tidak letak pun boleh Sedikit air Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga berbau wangi. 2. Masukkan rempah kari, gula, garam, perasa dan sedikit air. 3. Masukkan ubi kentang dan juga udang. Kacau hingga kering. 4. Padamkan api dan sejukkan inti. Kemudian bolehlah digunakan untuk buat inti karipap
TIP: Goreng karipap dengan api yang sederhana supaya kulitnya licin dan rangup.
Ayam bakar yang sangat ringkas dan mudah di sediakan untuk sebarang majlis. Sos leleh yang menjadi kunci utama kesedapan ayam bakar yang akan jadi rebutan ini.
AYAM BAKAR MELELEH
BAHAN-BAHAN
2kg Ayam (kepak atau paha)
8 sudu besar sos tomato
8 sudu besar sos cili
3 sudu besar gula
2 sudu besar garam
2 sudu besar serbuk lada hitam
4 sudu makan serbuk paprika (letak lebih jika nak pedas)
4 ulas bawang putih ( tumbuk lumat )
3 sudu besar Majerin
BAHAN TAMBAHAN:
Roti marjerin bakar
CARA MENYEDIAKAN:
Ambil periuk dalam dan masukkan majerin dan bawang putih.
Terus masukkan sos cili, sos tomato dan serbuk black paper.
Kemudian paprika, garam, dan gula letak terus.
Gunakan api perlahan dan kacau sehingga mendidih.
Gaul bersama ayam yang disediakan tadi. Gaul rata lebih kurang 10 minit dan tutup api.
Angkat dan tutup dengan plastik wrapping simpan dalam peti ais 1 malam.
Kemudian bakar dalam oven atau dapur sehingga masak.
*sapukan sos lagi masa terbalikkan ayam yang sedang dibakar
Selalunya kalau waktu sahur masakan yang dihidangkan mestilah yang mudah dan sedap dimakan. Apa kata cuba resipi yang Azzaliza kongsikan ni, serunding telur pedas nampak menarik dan menyelerakan!
Kalau ada sambal belacan lebih tu jangan dibuang. Kalau dulu rumah saya wajib ada sambal belacan tiap kali makan tapi ayah, dia nak sambal belacan yg fresh. So saya kumpul sambal belacan tu buat serunding telur. Makan dengan nasik panas buat pedas-pedas perghhhhh lawan plak ngn ikan masin memang terbaik la. Selain buat lauk sahur, makan dengan roti, moi/bubur nasi pun sedap. –Azzaliza
RESIPI SERUNDING TELUR PEDAS
Bahan-bahan:
Cili merah
Cili api -lagi pedas lagi sedap
Belacan
Garam sikit
Gula sikit
* semua tumbuk lagi sedap. Sbb nk kurangkan air masa menumis
Bawang besar 2 biji potong dadu
5 ulas bawang putih cincang
Sos tiram 1 sudu besar
Asam jawa paste 1 sudu kecik or bleh ganti ngn lemon juice
Telur 3-5biji
Cara memasak:
Tumis bawang besar dan bawang putih sampai kekuningan dengan 1 senduk minyak. Pakai minyak banyak sikit nanti telur tak garing.
Lepas tu masukkan bahan tumbuk. Tumis sampai garing. Kalau kisar jangan guna air banyak, lepas tu tak perlu tambah air.
Masukkan sos tiram dan asam jawa kacau sebati kemuadian pecahkan telur. Goreng sampai telur tu garing dan keluar minyak.
Jika nak kurangkan minyak lepas masak dah siap masak letak atas kitchen towel/ tisu. Siap !
Nota: Kalau tak makan belacan boleh tukar letak ikan bilis tumbuk atau udang kering tumbuk tapi jangan letak banyak sebab akan menghilangkan rasa telur. Saya pernah improvise resipi asal ni letak kentang potong dadu dan tambah lada hitam bagi lagi pedas menyengat pun sedap jugak!