Menu Gulai Ayam Kelantan memang popular di kalangan penggemar masakan Kelantan. Cukup rempah ratusnya menjadikan gulai yang dihasilkan cukup rasa.Resipi yang dikongsi oleh cikgu Afy ni mengikut cara cikgu sendiri. Lain orang berbeza masakannya.Makannya pun kena banjir kuah satu bungkus. Kuah atau nasi mesti salah satunya masih suam panas ya. Baru syok makan.Kalau ada yang nak cuba, dikongsikan resepi masakan cara Cikgu Afy

GULAI AYAM KELANTAN

Bahan-bahan:

Untuk sukatan 1/2 ekor ayam + 100g kopeh ayam

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

Tipnya:
Rebus asing kopeh (terutamanya kaki ayam).Masa rebus tu boleh letak asam keping
dan sedikit garam.Agak-agak separa masak, buang semua air rebusan ini. Lalukan
bawah air dan toskan.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

Bahagian ayam lain pula cuci bersih dan toskan.

Bahan tumis:
5 sekawan
3 1/2 sudu besar rempah kari cikgu Afy
2 cubit serbuk cili
1 mangkuk air asam jawa
1/3 relung kecil nisse
1 sudu besar garam bukit (jangan membukit)
1/2 sudu kecil perisa Hilal
1 sudu besar gula
1/3 cawan santan
120-130ml air
Kerisik
Lada solok hijau

Bahan kisar:
2 biji bawang merah saiz bola ping pong
1 ulas bawang putih
2 hiris nipis halia
Minyak untuk menumis

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

Cara memasak:

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

1.Panaskan satu senduk kecil minyak.Tumis 5 sekawan sehingga naik bau.
Kemudian tuang bahan kisar tadi. Tumis hingga kekuningan.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

2.Macam cikgu selalu perkenalkan; cikgu penjual kecil-kecilan rempah gulai Kelantan. Rempah gulai cikgu guna semestinya rempah sendiri.Gunakan 3 1/2 sudu besar rempah kari cikgu afy yang khas didatangkan dari Kelantan.Cikgu campur dua cubit dengan serbuk cili.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

3.Kiranya cikgu dah tak guna cili kisar. Kalau nak tambah tak ada masalah. Boleh tumis sekali selepas bawang tadi ya. Sekarang dah boleh masukkan RCA.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

IKLAN

4.Gunakan api paling perlahan. Biarkan rempah garing seketika sehingga terbit minyak. Cara cikgu memang tak bancuh dulu dengan air sekali.Asalkan jaga api je.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

5.Masukkan 1 mangkuk air asam jawa.(semangkuk air + dua cubit asam jawa).

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

6.Masukkan perasa peringkat pertama;
– 1/3 relung kecil nisse
– 1 sudu besar garam bukit (jangan membukit)
– 1/2 sudu kecil perisa Hilal
– 1 sudu besar gula

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

7.Tutup periuk sekejap. Biarkan sehingga pes pecah minyak.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

8.Begini kejadiannya. Cantik pecah minyak.Barulah hasil gulai nanti pun nampak menarik.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

IKLAN

9. Kemudian masukkan 1/2 ekor ayam dan kopeh direbus tadi.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

10.Kacau sebati. Tutup periuk. Renehkan dalam api perlahan 1/2 jam – 40 minit.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

11.Dah reneh dalam api kecil biar ayam empuk begini.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

12.Masukkan santan kelapa 1/3 cawan santan atau 80ml. Cikgu guna santan kotak jenama MS je sejak dulu.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

13.Tambah air 120-130ml. Ikut atas kepekatan yang diingini.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

IKLAN

14.Ni cikgu tambah perasa peringkat kedua untuk rasa lebih ngam dengan kuah.Ikut atas citarasa sendiri.Yang tepi kanan tu kerisik ya.Cikgu simpan dalam peti tak sempat nak keluarkan awal.Jenama kerisik cikgu suka cap Wangi.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

15.Benda paling penting juga untuk menaikkan aroma gulai Kelantan,lada solok hijau. Perghh lain macam bau gulai tu nanti. Lepas tu biar lagi dalam 15-20 minit api paling perlahan. Kacau-kacau sesekali.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

16.Tutup api selepas kuah gulai memekat dan mendidih beberapa kali. Siap.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

17.Perghh, hasilnya memang dapat rasa gulai macam makan nasi berlauk di kampung.

Gulai Ayam Kelantan Padu Rasa Makan Panas-Panas

18.Jangan lupa bungkus nasi. Nak sedap makan kena guna beras Siam.Letak sambal jantan.

Kredit: Afy AL Habibi

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Resipi Ikan Siakap 3 Rasa Cara Orang Thailand Masak

Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!

Resipi Tat Telur Sedap Buat Guna Roti Sandwich

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI