Gulai ayam Minang antara lauk yang kita biasa kita ambil bila menjamu selera di restoren ini. Kuah lemak kuning yang pekat dengan aroma daun limau purut menjadikan ia cukup enak bila digaul dengan nasi.

Jika terasa ingin menikmatinya di rumah boleh juga buat sendiri, caranya dikongsi oleh Makcik Ratu.

Cara buat gulai ayam Minang
Bahan-bahan

1 ekor ayam – dipotong
2 batang serai diketuk
3 ruas jari lengkuas -diketuk
5 helai daun limau purut -diramas
1 helai daun kunyit
1 keping asam keping
2 biji kentang -dibelah
1 kotak kecul santan
Garam, serbuk perasa

Bahan kisar

15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
15 tangkai cili merah (ikut citarasa)
2 ruas jari halia
3 ruas jari kunyit hidup
3 biji buah keras – bakar atau sangai dulu
1 batang serai

Gulai Ayam Minang Memang Enak, Ini Cara Kalau Nak Masak Sendiri

Cara membuat

1. Ayam digaul dengan kunyit dipotong bakar dulu ayam sampai masak dalam airfryer.

2. Tumis bahan kisar dengan sedikit minyak hingga wangi, kemudian masukkan lengkuas, serai yang diketuk, daun limau, daun kunyit, asam keeping dan kentang.

3. Bila kentang empuk masukkan ayam dan tambah santan. Gaul sebati.

4. Masukkan garam, dan serbuk perasa. Masak hingga gulai terbit minyak. Boleh juga masukkan tomato ceri.

Resipi: Makcik Ratu

Artikel berkait: Gulai Ayam Kelate, Sekali Makan Mesti Nak Repeat

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI