Gulai Lemak Kuning Telur Itik, Senang Je Nak Buat. Rasa Asli Kegemaran Ramai!

Share

Menu gulai lemak kuning telur itik ni, memang kegemaran ramai. Sedap betul makan dengan ikan kering dan ulam-ulam.

Buat peminat gulai lemak kuning, boleh cuba resipi daripada Muliadi Ramli ini yang menggunakan telur itik.

Senang dan cepat je untuk dimasak buat lauk makan tengahari. Jom kita cuba!

GULAI LEMAK KUNING TELUR ITIK

BAHAN-BAHAN:

6 biji telur itik
2 helai daun kunyit | dihiris nipis
2 batang serai | diketuk – beli online di sini


1 ½ kotak kecil santan (300ml) – beli online di sini
700ml air
Garam, gula & perasa
1 sudu besar serbuk kunyit – beli online di sini
2 biji cili besar merah & hijau | belah 2 untuk hiasan – beli online di sini

BAHAN TUMBUK:

1 biji bawang besar
6 biji bawang merah – beli online di sini
2 ulas bawang putih – beli online di sini
1 inci lengkuas – beli online di sini
2 inci kunyit hidup – beli online di sini
1 biji cili besar
6 biji cili padi/Thai (kalau suka pedas, letak lebih) – beli online di sini

CARA MEMASAK:

1. Masukkan air, bahan kisar/tumbuk dan serai. Biarkan mendidih.


2. Lepas tu, gunakan senduk dan letakkan sedikit kuah yang mendidih tadi dalam senduk.

3. Pecahkan telur ke dalam senduk dan letak dalam periuk yang mendidih.
4. Selepas 1 minit, baru keluarkan dan masukkan ke dalam periuk. Buat sebiji demi sebiji sehingga selesai. Tujuannya supaya telur tidak pecah.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

5. Kemudian, baru masukkan santan. Kacau perlahan-lahan.
6. Masukkan garam, gula dan perasa. Akhir sekali, baru masukkan daun kunyit dan cili besar.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

7. Bila sudah mendidih sedikit, tutup api. Jangan biarkan sampai mendidih lama, nanti santan pecah minyak. Kuah jadi tidak cantik dan tak sedap.

Kredit resipi: Muliadi Ramli

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official

Published by
Azlin