Sekali sekala, anda hidangkan Gulai Tulang Kambing di pagi raya dimakan bersama nasi impit atau boleh juga dihidangkan dengan nasi bertumis seperti nasi minyak. Tak pedas dan anak-anak pun boleh makan. Kalau nak cuba, resipinya macam biasa, RASA sharekan di bawah.
GULAI TULANG KAMBING
BAHAN-BAHAN:
1kg tulang kamping
1 liter santan cair
300ml santan pekat
2 batang serai, memarkan
2 cm lengkuas, memarkan
2 lembar daun salam
5 lembar daun jeruk
1 sudu makan gula melaka
Secukupnya garam
BAHAN REBUSAN TULANG:
2 batang serai | titik
3 helai daun salam
2cm lengkuas | titik
2cm halia |titik
BAHAN KISAR:
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4 biji buah keras
1 sudu makan ketumbar | sangai
2cm kunyit hidup
2cm halia
1 sudu teh lada hitam
1/4 sudu teh jintan manis
BAHAN REMPAH RATUS:
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
5 ulas buah pelaga
CARA MEMBUAT:
- Didihkan air dalam periuk dan renehkan atas dapur.
- Masukkan tulang kambing bersama bahan rebusannya. Rebus 10-15 minit.
- Tutup api dan buang air rebusannya.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak, masukkan bahan rempah ratus.
- Kacau seketika, masukkan pula tulang yang telah direbus tadi, diikuti dengan santan cair. Masak hingga empuk.
- Masukkan pula santan pekat, masak sambil terus kacau supaya santan tidak pecah.
- Sesuaikan rasa dengan tambahkan garam dan gula melaka.
- Tutup api, dan sedia dihidangkan.
INFO: Jika ingin pedas boleh tambah cili padi dalam bahan kisar.
By @susie.agung
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI