Pelbagai nostalgia Ramadan boleh diimbau bila tibanya bulan puasa. Ada suka, ada duka. Paling diingat, tentulah juadah berbuka. Begitu jugalah dengan dramatis popular tanah air, Liza Abdullah. Menurut beliau, antara juadah yang mengimbau memori dan nostalgia Ramadan adalah hidangan Gulai Udang Tempoyak dan Lengkong Merah yang menjadi kegemaran beliau sehingga kini.

Gulai Udang Tempoyak & Lengkong Merah Imbau Nostalgia Ramadan Liza Abdullah

Gulai Udang Tempoyak & Lengkong Merah Imbau Nostalgia Ramadan Liza Abdullah

Menurut beliau, keistimewaan serta rahsia keenakan menu warisan ini ialah terletak pada kuah lemak cili apinya yang pekat dan berperisa. Lain dari yang lain. Wow…Mendengarnya sahaja sudah membuka kita kecur liur kan?

Istimewa dalam episod kedua Rasa Nostalgia Ramadan musim terbaru ini, Chef Wan dan Liza Abdullah telah berkongsi resipi-resipi istimewa untuk anda cuba di bulan puasa ini. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

 

1. GULAI UDANG TEMPOYAK

Gulai Udang Tempoyak & Lengkong Merah Imbau Nostalgia Ramadan Liza Abdullah

BAHAN-BAHAN:

  • 15 ekor udang besar | dibersihkan
  • 3 cawan tempoyak
  • 2 batang serai | titik
  • 1 helai daun kunyit
  • Asam keping
  • Santan
  • Garam & gula secukup rasa
  • Air

BAHAN KISAR:

  • 5 biji cili merah
  • 4 biji cili padi merah
  • 2 inci kunyit hidup
  • Air sedikit

CARA MEMASAK:

IKLAN

1. Masukkan bahan kisar dalam periuk bersama-sama dengan udang.

2. Masukkan santan, asam keping, daun kunyit, serai yang diketuk dan 3 cawan tempoyak. Kacau semua bahan hingga sekata dan mendidih.

3. Selepas mendidih, masukkan pula sedikit garam dan gula bagi menyedapkan rasa.

4. Gulai Udang Tempoyak sedia untuk dihidangkan.

Gulai Udang Tempoyak & Lengkong Merah Imbau Nostalgia Ramadan Liza Abdullah

Gulai Udang Tempoyak & Lengkong Merah Imbau Nostalgia Ramadan Liza Abdullah

Gulai Udang Tempoyak & Lengkong Merah Imbau Nostalgia Ramadan Liza Abdullah

IKLAN

2. LENGKONG MERAH

Gulai Udang Tempoyak & Lengkong Merah Imbau Nostalgia Ramadan Liza Abdullah

BAHAN-BAHAN:

  • 2 liter air
  • 2 cawan gula
  • 2 helai daun pandan
  • 1/2 sudu pewarna merah / pati sirap
  • Agar-agar bertali

CARA MEMASAK:

1. Masak agar-agar bersama air sehingga agar-agar hancur dan larut.

2. Kemudian masukkan gula secukupnya dan kacau sebati

IKLAN

3. Setelah itu, masukkan pati sirap dan daun pandan. Biarkan sehingga mendidih.

4. Setelah mendidih, tapis dan tuangkan ke dalam loyang atau bekas agar-agar.

Gulai Udang Tempoyak & Lengkong Merah Imbau Nostalgia Ramadan Liza Abdullah

5. Biarkan agar-agar tadi sejuk dan mengeras sebelum sedia untuk dihidangkan.

Gulai Udang Tempoyak & Lengkong Merah Imbau Nostalgia Ramadan Liza Abdullah

 

TONTON RASA NOSTALGIA RAMADAN SEPANJANG BULAN RAMADAN INI

Jangan lupa saksikan rancangan terbaru Rasa Nostalgia Ramadan Musim Kedua yang bersiaran sepanjang bulan Ramadan ini. Menampilkan chef selebriti terkenal, Datuk Redzuan Ismail atau Chef Wan sebagai hos, beliau akan bergandingan bersama selebriti jemputan popular tanah air yang akan berkongsi resipi-resipi nostalgia mereka.

Nak tahu siapa tetamunya? Kenalah tunggu dan tonton Rasa Nostalgia Ramadan setiap Isnin hingga Jumaat pada jam 5 petang di saluran Astro Prima & Prima HD (105 & 125).

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI